Departamentul pentru Securitate Internă (DSH) anunţase încă de toamna trecută că lucrează la o astfel de măsură, atrăgându-şi critici virulente din partea militanţilor pentru drepturile omului şi ale migranţilor. După teste localizate, administraţia lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una dintre priorităţile preşedinţiei sale, este pregătită acum să generalizeze această practică.
Măsura se înscrie, potrivit Departamentului Justiţiei, în cadrul unei legi adoptate în 2005 care autorizează crearea unui fişier federal cu profilul genetic al tuturor persoanelor arestate sau condamnate pentru crime, precum şi pe cel al 'migranţilor reţinuţi de SUA'. Administraţia preşedintelui democrat Barack Obama a cerut atunci o exceptare pentru migranţi, explicând că nu îşi poate permite să recolteze şi să analizeze sute de mii de teste ADN în fiecare an.
De atunci, 'progresele tehnologice' au 'redus considerabil povara', iar noile reglementări, care vor fi publicate oficial luni, anulează această derogare, potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei. Aceasta 'va ajuta la salvarea de vieţi şi la judecarea infractorilor', a dat asigurări ministrul adjunct al justiţiei, Jeffrey Rosen, citat într-un comunicat.
Citește și New York a impus o nouă interdicție! Despre ce e vorba
Dar apărătorii drepturilor omului văd aici o ameninţare pentru protecţia datelor cu caracter personal şi au criticat confuzia dintre migranţi şi infractori. 'Colectarea amprentei ADN de la migranţii în detenţie nu îmbunătăţeşte securitatea, ajută doar guvernul să atace aceste comunităţi', a comentat Naureen Shah, o responsabilă de la puternica asociaţie ACLU.
Aceasta 'ne apropie de momentul când guvernul ne va bate la uşă pentru a ne cere ADN-ul sub falsul pretext că, într-o zi, am putea comite o crimă', a adăugat ea într-un comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.