Concluzie la care a ajuns inclusiv adminitrația Donald Trump, dar în august, când a acceptat că, în spatele atacului cu substanța chimică Noviciok, un puternic agent neuroparalizant, se află autoritatățile ruse. În consecință, SUA au impus o primă serie de sancțiuni economice la adresa Moscovei, vizate fiind exporturile de anumite produse tehnologice și vânzările de arme ale Rusiei.
Deși limitate, măsurile au fost suficiente pentru a instala panică pe piețele financiare ruse, moneda națională, rubla, depreciindu-se rapid. În virtutea unei legi americane din 1991 privind armele chimice, Washingtonul a acordat Kremlinului 90 de zile de răgaz, până în 6 noiembrie, pentru a declara că nu mai folosește arme chimice sau biologice, că se angajează să nu mai producă pe viitor și că permite inspecții internaționale care să se convingă că întreg acest arsenal a fost distrus.
”Departamentul de stat a informat Congresul că nu este în măsură să ateste că Rusia a îndeplinit condițiile solicitate”, a anunțat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Heather Nauert. Potrivit spuselor sale, instituția pe care o reprezintă va începe consultări cu Congresul în cel mai scurt timp posibil.
Judecând după declarațiile diferiților responsabili americani, noul pachet de sancțiuni va fi un adevărat ”coșmar” pentru Rusia. Printre altele, ar putea fi vizată Banca centrală a țării, cu interdicția de a efectua operațiuni pe piața de obligațiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.