Eventualitatea unei apropiate întâlniri între şeful diplomaţiei Statelor Unite şi un reprezentant chinez în arhipelagul american din Oceanul Pacific a fost vehiculată ințial de jurnalul Politico. Luni, cotidianul South China Morning Post din Hong Kong a precizat, citând o sursă anonimă, că întrevederea va avea loc miercuri cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist Chinez pentru politică externă. Departamentul de Stat nu a făcut niciun comentariu.
Ministerul de Externe de la Beijing a răspuns doar că ambele state au ”păstrat legătura”. Cei doi demnitari au discutat oficial ultima dată la 15 aprilie. Între timp, relaţiile chino-americane s-au deteriorat mai mult, iar Mike Pompeo este printre cei mai vehemenți critici ai modului în care China a gestionat criza coronavirului. El a acuzat Beijingul că iniţial a ascuns amploarea şi gravitatea bolii COVID-19, şi, prin urmare, este responsabil pentru răspândirea epidemiei în lume, care a ucis peste 430.000 de persoane, dintre care mai mult de 116.000 în SUA, şi a obligat ţările să-şi oprească economia.
Citește și Jocurile nucleare ale SUA, împing China în brațele Rusiei
Mai mult, el a spus deschis că virusul, deşi de origine naturală, ar fi putut scăpa dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei. China respinge aceste acuzaţii. Preşedintele american, Donald Trump, a promis că va lua măsuri de represalii împotriva Chinei pentru rolul său în acest "măcel în masă la nivel mondial". La jumătatea lui mai, el a ameninţat că rupe relaţiile cu gigantul asiatic şi a adăugat că nu doreşte să mai vorbească cu omologul său chinez, Xi Jinping, prezentat până atunci ca un "prieten".
Relaţiile glaciale s-au deteriorat mai mult când autorităţile chineze au impus o lege privind securitatea la Hong Kong, considerată de Washington ca actul de deces al autonomiei fostei colonii britanice. Mike Pompeo a adus imediat în discuţie posibilitatea retragerii treptate a statutului preferenţial acordat de SUA acestui teritoriu. Subiectele în dispută sunt însă mult mai numeroase, de la războiul comercial la drepturile omului, dar şi acuzaţiile americane de militarizare a Mării Chinei de Sud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.