SUA și China ajung la marea schismă în domeniul tehnologiei

Matei Ion |
Data publicării:
SUA și China vor fi independente una de cealaltă în domeniul tehnologiei
SUA și China vor fi independente una de cealaltă în domeniul tehnologiei

Statele Unite și China se îndreaptă spre o lume în care vor dispune de sisteme pentru toate formele importante de tehnologie care se exclud reciproc, într-o lume care merge într-o direcție contrară, spre unificare, notează Wall Street Journal.

Direcția spre care China și Statele Unite se îndreaptă este cea a două state cu seturi complet diferite de hardware și software pentru internet, dispozitive electronice, telecomunicații și chiar social media.

Situația a alarmat unele dintre cele mai mari nume ale tehnologiei, precum cele ale co-fondatorului Microsoft Bill Gates sau Jack Ma, fondator Alibaba, care a numit-o contraproductivă pentru ambele părți. În timp ce în această lună semnarea primei faze a acordului comercial între SUA și China ar fi putut calma îngrijorările economice pe termen scurt, în general, suspiciunile profunde din ambele țări sugerează că decalajul tehnologic se va lărgi în următorul deceniu.

O bătălie care s-a concentrat asupra industriei telecomunicațiilor, din dorința SUA de a include pe lista neagră a companiilor cu care firmele americane nu colaborează a gigantului chinez Huawei, pe fondul temerilor privind spionajul și atacurile cibernetice, s-a extins într-un conflict mult mai larg, care a modificat practic fiecare parte a sectorului tehnologic pe ambele laturile Pacificului. Huawei a răspuns eliminând întregul său lanț de aprovizionare din SUA.

China se grăbește să producă semiconductori și electronice de consum fără piese din SUA, după ce Washingtonul a interis firmelor americane să colaboreze cu companii chineze. În materie de social media, administrația Trump a deschis în noiembrie o anchetă asupra ByteDance din Beijing, producătorul celebrei aplicații TikTok, cu privire la problemele de securitate națională ce țin de colectarea datelor personale ale utilizatorilor și presupusa cenzură a conținutului impusă de guvernul chinez.

Război comercial. Economia chineză a încetinit dramatic

Un purtător de cuvânt al TikTok a citat o declarație anterioară, spunând că guvernul chinez nu a solictat companiei să cenzureze conținutul și că politicile sale de moderare a conținutului nu sunt influențate de niciun guvern.

Îngrijorările americane nu țin doar de spionaj, securitate cibernetică și șantaj, ci și de faptul că SUA pierd terenul în fața Beijingului în cursa de dezvoltare și implementare a celor mai noi tehnologii, inclusiv a inteligenței artificiale.

„Pe termen lung, soluția strategică pentru firmele chineze este simplă: să dezvolte capacități tehnologice astfel încât acestea să nu depindă atât de mult de oferta americană”, spune Dan Wang, un analist tehnologic bazat la Beijing pentru firma de cercetare Gavekal Dragonomics.

Istoria decalajului tehnologic are o vechime de cel puțin un deceniu, după ce China a început să cenzureze rezultatele căutărilor pe Google. Compania a părăsit în esență piața chineză în 2010, începând astfel o eră cu un internet pentru China și un altul pentru restul lumii. Cu Google și Facebook restricționate în China, cetățenii de acolo s-au adunatîndreptat spre giganți locali, cum ar fi motorul de căutare Baidu și WeChat, aplicația de mesagerie, social media și de plată a Tencent Holdings Ltd. Acești giganți tehnologici ajută Beijingul prin cenzurarea conținutului sensibil și monitorizarea activităților cetățenilor. Baidu și Tencent nu au răspuns la cererile de comentarii pentru acest articol.

Industria telecom a devenit punctul central în 2012, când Congresul a interzis Huawei să facă afaceri majore din SUA, ajungând la concluzia că firma nu ar putea refuza o comandă ipotetică a guvernului de la Beijing de spionaj sau de declanșare a unui atac cibernetic. Huawei neagă că ar putea folosi produsele sale pentru a spiona în numele Beijingului.

Un an mai târziu, documentele prezentat de Edward Snowden susțineau că Agenția de Securitate Națională ar putea să se pirateze echipamente de telecomunicații realizate de Huawei, care se bazau pe componente americane, cât și de Cisco Systems Inc. din Silicon Valley.

Aceste derapaje au explodat într-un final într-o confruntare tehnologică, la scurt timp după ce președintele Trump a preluat funcția, în 2017. Confruntarea a avut două fronturi: comerțul și securitatea națională. În ceea ce privește comerțul, președintele Trump a impus tarife vamale majorate mărfurilor din China, pentru presupusele sale practici comerciale neloiale. În ceea ce privește securitatea, administrația a luat măsuri de a încetini progresele chineze în tehnologie, în special în cazul aplicațiilor militare. Controlul Huawei, ByteDance și al altor companii are legături cu problemele de securitate națională, separate de cele comerciale, spun oficialii americani.

"2017 a fost prima dată când o administrație a început să ia asta în serios, într-un mod care să schimbe radical lucrurile", spune Robert Spalding, care a fost consilier de securitate națională al Casei Albe din 2017 până în 2018.

Casa Albă a încercat să împiedice Huawei să își dezvolte echipamentele, restricționând furnizorii americani să vândă piese către companie. De asemenea, a încercat să limiteze fluxul de tehnologie computerizată de ultimă generație către China, pentru a limita capacitatea țării de a construi supercomputere de generație următoare.

Multe companii americane de tehnologie s-au opus eforturilor de decuplare a SUA de China. Producătorii de semiconductori, în special, au de pierdut, deoarece China este atât un hub de producție, cât și o piață în creștere pentru computere, smartphone-uri și alte electronice care conțin cipurile lor. Statele Unite au exportat cipuri în valoare de aproximativ 7 miliarde de dolari în 2018 în China.

Situația forțează China să își dezvolte propria industrie și să caute furnizori din afara SUA - lucruri pe care a început deja să le facă, afectând veniturile producătorilor americani de cipuri. Huawei a reușit de curând să construiască un smartphone fără piese din SUA - un fapt care ar fi fost improbabil acum câțiva ani.

"Cu siguranță există o divizare și cred că firmele americane de semiconductori sunt foarte preocupate", spune Handel Jones, directorul executiv al International Business Strategies, o firmă de consultanță pentru semiconductori din Los Gatos, California. Companiiledin China se întăresc, iar cele americane devin mai mici. ”

Cu toate acestea, administrația Trump a ignorat preocupările industriei. După ce a impus anul trecut interdicția comerțului cu Huawei, a permis companiilor să solicite licențe pentru a continua expedierea către gigantul telecom. Însă multe solocitări nu au fost aprobate și deciziile nu au venit rapid, spun persoane familiare cu procesul.

Chiar dacă SUA și China vor pune capăt litigiilor comerciale pe termen lung, analiștii susțin că suspiciunile vor rămâne și vor duce către o lume cu două sisteme tehnologice. China își dezvoltă industria internă de semiconductori și poate concura cu Statele Unite în Europa și pe alte piețe. SUA ar putea exclude aplicațiile de hardware și smartphone chineze de pe piața sa și să încerce să-i convingă pe aliați să facă la fel.

Într-o astfel de lume, cursa pentru dominanța tehnologică ar putea veni cu mize mari, oferind câștigătorului o economie mai puternică și o influență globală mai mare decât ar putea obține pe o piață mai integrată.

Cine va câștiga cursa tehnologică rămâne o întrebare deschisă. China ar putea fi pe locul secund pentru moment, dar unii observatori spun că se ocupă de ceea ce poate fi următorul front din această cursă, cheltuind zeci de miliarde de dolari în cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, care ar putea fi cheia viitoarei revoluții tehnologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9769
Diferența 0.0005
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.711
Diferența -0.0066
Zi precendentă 4.7176
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9769 RON
USD flag1 USD = 4.7110 RON
GBP flag1 GBP = 5.9529 RON
CHF flag1 CHF = 5.3354 RON
AUD flag1 AUD = 3.0615 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3600 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4265 RON
SEK flag1 SEK = 0.4295 RON
XAU flag1 XAU = 399.1947 RON
Monede Crypto
1 BTC = 434955.14RON
1 ETH = 14801.77RON
1 LTC = 418.38RON
1 XRP = 5.24RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.59%
6 luni: 5.63%
12 luni: 5.67%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17360.15-0.36%
BET-BK3235.34-0.52%
BET-EF932.09-0.41%
BET-FI60466.56-0.34%
BET-NG1218.92-0.46%
BET-TR38287.38-0.36%
BET-TRN37214.89-0.36%
BET-XT1489.75-0.34%
BET-XT-TR3229.80-0.34%
BET-XT-TRN3146.01-0.34%
BETAeRO931.93-0.32%
BETPlus2569.45-0.34%
RTL38410.56-0.36%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel