Publicitate
Lansarea avioanelor vine după ce Riadul a avertizat SUA că Iranul plănuia un atac atât împotriva Arabiei Saudite, cât și a Irakului, după cum relata Wall Street Journal pe 1 noiembrie.
Ca răspuns la amenințarea credibilă a atacurilor iraniene cu rachete balistice și drone, armata americană și-a ridicat nivelul de alertă, iar Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a declarat că este "îngrijorat de amenințare" și că se află în contact permanent cu țara din Golf.
În timp ce SUA a confirmat raportul inițial al Wall Street Journal, Casa Albă a refuzat să comenteze evoluțiile mai recente și lansarea raportată a avioanelor de război americane.
"Centcom este angajat în parteneriatul nostru militar strategic de lungă durată cu Arabia Saudită", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al comandamentului, Joe Buccio, pentru Washington Post. "Nu vom discuta detaliile operațiunii".
În timp ce locația exactă de unde au fost lansate avioanele este neclară, SUA mențin mijloace aeriene semnificative în Golful Persic, inclusiv avioane de luptă F-22 în Arabia Saudită.
Iranul neagă că ar fi plănuit un atac împotriva Arabiei Saudite
Cu toate acestea, la 2 noiembrie, Iranul a negat că ar reprezenta o amenințare la adresa regatului din Golf, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, afirmând că rapoartele privind o amenințare iraniană împotriva Arabiei Saudite sunt "acuzații nefondate" și neadevărate.
Potrivit rapoartelor, Iranul plănuiește aceste atacuri împotriva Arabiei Saudite și Irakului ca o modalitate de a atrage atenția asupra protestelor care au cuprins țara de la jumătatea lunii septembrie.
De mai multe ori, țara a acuzat atât SUA și Arabia Saudită, cât și Israelul, pentru protestele în curs de desfășurare, mergând chiar până la a lansa o serie de lovituri împotriva milițiilor kurde din estul Irakului la scurt timp după ce acestea au început.
Citește și:
Saudiții critică vehement Washington-ul pe care îl acuză de manipulare a pieței petrolului
Saudiții sunt profund nemulțumiți de faptul că SUA pune pe piață cantități considerabile de petrol.
Ministrul saudit al energiei a denunţat marţi deblocarea rezervelor petroliere de urgenţă despre care a spus că are ca scop 'manipularea pieţelor', într-un moment în care Riadul şi partenerul său american au tensiuni din cauza preţului la aurul negru, relatează AFP.
Această diatribă intervine la o săptămână după ce preşedintele Joe Biden a anunţat că SUA vor continua să recurgă la rezervele lor strategice într-o încercare de a stabiliza preţul la pompă.
'Oamenii îşi epuizează stocurile de urgenţă, le epuizează, le folosesc ca mecanism destinat să manipuleze pieţele, în timp ce obiectivul lor de bază este de a atenua deficitul de aprovizionare', a declarat prinţul Abdelaziz ben Salmane, ministrul saudit al energiei, fără să numească SUA.
'Este de datoria mea să fac ca lumea să înţeleagă că pierderea stocurilor de urgenţă ar putea deveni dureroasă lunile viitoare', a afirmat el într-o conferinţă economică la Riad.
Anunţul lui Joe Biden de a lua 15 milioane de barili suplimentar din rezervele strategice face parte dintr-un program de eliberare a unui total de 180 de milioane de barili din rezervele strategice pentru a face faţă exploziei preţurilor legată de invazia rusă în Ucraina.
Acest anunţ intervine la două săptămâni după decizia ţărilor exportatoare de petrol, cu Arabia Saudită şi Rusia în frunte, de a-şi reduce cotele de producţie pentru a susţine preţurile, ceea ce a provocat iritare la Washington. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.