Ce s-a întâmplat? Dispariția a fost descoperită după o verificare a situației financiare a Pentagonului, raport publicat zilele trecute. Concluzia a fost că, pur și simplu, rachetele nu au fost trecute în gestiune, nefiind consemnate nici locul de staționare a armelor, nici costul lor.
În aceste condiții, este posibil ca adjunctul Secretarului de stat al Apărării, David Norquist, să fie chemat la audieri pentru explicații în comisia de specialitate a Senatului american. Problema este că ”dispariția” respectivelor rachete din registre este rezultatul unei erori umane.
Între timp, purtătorul de cuvânt al US Air Force, Jacob Bailey, a asigurat că ”Forțele aeriene controlează în totalitate arsenalul de rachete intercontinentale balistice” și că, de fapt, ”incidentul nu este decât o scăpare”. ”Este vorba de neatenție”, care a apărut, probabil, când datele au fost introduse manual, dar ”totul se va corecta după finalizarea controlului”, a subliniat oficialul american.
Citește și Aviația militară a SUA, vulnerabilă. Care este punctul sensibil
Nu este primul caz când apar probleme legate de controlul asupra armelor nucleare ale US Air Force. Un uriaș scandal a izbucnit în 2007, când, din greșeală, un bombardier B-52 a transferat la o altă bază aeriană focoase nucleare W80-1. La acel moment, presa de peste Ocean a apreciat că incidentul ar putea efecta reputația armatei americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.