De zeci de ani, cercetătorii din întreaga lume au căutat să dezvolte fuziunea nucleară, despre care susţinătorii săi cred că ar putea permite omenirii să renunţe la combustibilii fosili, responsabili de încălzirea globală.
Un experiment desfăşurat săptămâna trecută "a produs mai multă energie din fuziune decât energia laserelor folosită" pentru a provoca reacţia, a explicat într-un comunicat Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL), din California şi care depinde de Departamentul Ministerului american al Energiei.
Acest succes va fi găsit "cărţile de Istorie", a declarat ministrul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferinţă de presă.
În prezent, centralele nucleare folosesc fuziunea, care funcţionează prin scindarea nucleului unui atom greu, eliberând energie. Fuziunea nucleară, dimpotrivă, determină fuziunea a doua nuclee uşoare, pentru a forma unul mai greu.
Această reacţie este cea care alimentează stelele, între care Soarele nostru. Datorită condiţiilor extreme de căldură şi presiune extreme care predomină, atomii de hidrogen fuzionează pentru a forma heliu, producând o cantitate imensă de energie în acest proces. Pe Pamânt, acest proces poate fi realizat folosind lasere ultra-puternice.
Depreciere semnificativă a dolarului, după publicarea datelor privind rata inflaţiei în SUA
Dolarul s-a depreciat semnificativ marţi, după publicarea datelor privind rata inflaţiei în SUA, în noiembrie.
Dolarul american s-a depreciat semnificativ marţi, după publicarea unor date care arată că inflaţia în SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, ceea ce deschide calea pentru o acţiune mai modestă din partea Rezervei Federale americane (Fed), informează AFP.
În jurul orei 13.35 GMT, dolarul era în scădere cu 1,05%, fiind cotat la 1,0649 dolari pentru un euro şi înregistra de asemenea o scădere semnificativă în raport cu lira sterlină şi yenul japonez.
Conform datelor privind indicele preţurilor de consum publicate marţi de Departamentul american al Muncii, inflaţia a înregistrat o încetinire peste aşteptări în luna noiembrie, până la un avans de 7,1% în ritm anual, după o creştere cu 7,7% în octombrie. Comparativ cu luna anterioară, preţurile nu au crescut decât cu 0,1% în luna noiembrie, după un avans de 0,4% în octombrie. Analiştii intervievaţi de MarketWatch prognozau o rată anuală a inflaţiei de 7,3% şi o creştere cu 0,2% a preţurilor de la o lună la alta.
Rata anuală a inflaţiei a început să încetinească, pe măsură ce încep să se risipească efectele majorărilor de preţuri de la finele anului trecut. În plus, politica Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor începe şi ea să afecteze cererea.
Datele privind rata inflaţiei în luna noiembrie au fost publicate într-un moment în care oficialii Rezervei Federale americane se reunesc pentru ultima şedinţă de politică monetară din acest an. Analiştii se aşteaptă ca oficialii Fed să decidă miercuri o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, după patru majorări succesive de câte 75 de puncte de bază.
Preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus luna trecută că banca centrală a SUA ar putea să înceapă să îşi reducă amploarea majorărilor de dobândă "chiar din luna decembrie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.