Publicitate
Astfel, pentru al treilea trimestru la rând indicele privind încrederea în dezvoltarea economică a crescut de la 58 în vara anului 2022, la 107, la sfârșitul anului trecut, conform studiului Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey.
Totodată, optimismul companiilor cu capital privat din această zonă, în proporție de 86% consideră anul în curs un moment propice pentru investiții, în timp ce jumătate dintre aceștia mizează pe investiții noi.
"Deşi 2024 va rămâne un an provocator, ne aşteptăm la o activitate intensă în rândul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive faţă de evoluţia economiei. Regiunea are numeroase oportunităţi de oferit investitorilor, iar România este cu siguranţă una dintre pieţele în creştere, care şi-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitală a companiilor sau extinderea ariei lor geografice şi a ofertelor. Vânzarea recentă a Profi de către MidEuropa este unul dintre exemplele elocvente în acest sens. Factorii ESG devin tot mai importanţi şi pot influenţa evaluările, dar în acelaşi timp reprezintă o zonă care poate creşte valoarea portofoliilor firmelor de private equity", a spus Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.
În Europa Centrală, expectanțele companiilor cu capital privat pentru lichidități sunt în creștere. În acest fel, 29% dintre firmele menționate se așteaptă la o mai mare accesibilitate pentru finanțe.
În ceea ce priveşte companiile în care aleg să investească firmele de private equity, 52% dintre participanţii la studiu consideră că liderii de piaţă vor rămâne cei mai atractivi, în scădere faţă de 64%, în vara anului 2023.
În Europa Centrală, cel mai mult interes adună companiile medii (38%) iar la polul opus se află start-upurile (9%).
O creștere consistentă este înregistrată în rândul companiilor care și-au asumat responsabilitatea pentru reducerea amprentei de carbon pe care o generează, indicele crescând de la 34% în iunie anul trecut, la 42% în prezent, conform studiului Deloitte.
Mână în mână cu această inițiativă merg și deciziile companiilor cu capital privat asupra implementării tehnologiei (IT și securitate cibernetică), 31% dintre respondenți considerând aceste aspecte unele foarte importante pentru evoluția companiilor.
Deloitte, compania de consultanță din domeniul private equity (companii care nu listate la bursă), realizează acest studiu bianual în zona Europei Centrale începând cu anul 2003.
Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte operează în peste 150 de ţări şi teritorii. Prin intermediul celor 457 mii de profesioniști ai săi, obiectivul companiei este să creeze un impact vizibil în societate la nivel mondial.
La nivel local, Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale care oferă servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, managementul riscului, consultanţă financiară, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionişti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.