După doi ani de la începerea războiului din Ucraina, acest lucru încă nu s-a materializat deplin, deși o situație de criză a fost evitată iarna trecută, în urma unor eforturi susținute pentru a găsi noi furnizori, arată CNBC.
Potrivit unei cercetări publicate de Moody's în această lună, UE avea stocuri de gaze la un nivel record, de aproximativ 97,5% la sfârșitul lunii noiembrie 2023, ceea ce înseamnă atât un risc foarte scăzut de penurie de energie în această iarnă, cât și o poziție solidă pentru următorul sezon rece, au constatat analiștii.
Scăderea consumului a fost ajutată și de stagnarea economică de pe continent, se mai arată în raport.
Moody's se așteaptă ca stocarea de gaze să fie mai mare decât se anticipase anterior, la 55% la sfârșitul lunii martie 2024.
Facturi mari pentru gospodării și companii
Cu toate acestea, "prețurile europene la gaze vor rămâne ridicate și volatile", constată analiștii.
Inflația anuală globală a fost de 2,4% în noiembrie în zona euro, energia înregistrând o dezinflație de 11,5% în ritm anual, chiar dacă amploarea creșterilor de prețuri s-a moderat în toate celelalte sectoare.
Folosind datele Factset, Moody's a constatat că prețurile europene la gaze sunt mult peste media lor din perioada 2015-2019 - și le vede rămânând peste acest nivel cel puțin până în 2031. În 2020 și 2021, prețurile au fost sub medie.
"Tarifele plătite de gospodării și de industrii sunt încă foarte ridicate din punct de vedere istoric", a declarat James Waddell, șeful departamentului european de gaze și GNL la nivel mondial la Energy Aspects.
"Mișcările acestor prețuri urmează, în general, mișcările de pe piața angro a gazelor cu un decalaj de câteva luni, din cauza acoperirii furnizorilor. Așadar, scăderea prețurilor angro la gaze din Europa de anul trecut nu a fost încă transmisă în totalitate".
Prețurile cu ridicata sunt, în general, de aproximativ patru ori mai mici decât media lor pe parcursul anului 2022, dar sunt totuși mai mult decât duble față de nivelul istoric, a spus Waddell.
"Acest lucru înseamnă că există încă presiuni asupra prețurilor pentru gospodării și industrii, iar în cazul acestora din urmă, vedem din ce în ce mai mult interes pentru aceste firme care își relochează producția în afara Europei".
El a mai spus că, în pofida unei oferte sănătoase pe termen scurt, rămân îngrijorări cu privire la capacitatea de stocare a gazelor naturale în Europa de a se pregăti pentru anii următori, deoarece "stocurile pot fi reduse rapid în caz de vreme rece". Acest lucru poate fi valabil și în cazul în care o creștere a cererii asiatice epuizează o mare cantitate de GNL a Europei, a spus el.
Moody's spune că prețurile gazelor vor rămâne volatile în primul rând din cauza "riscurilor geopolitice crescute, care reflectă vulnerabilitatea lor intrinsecă la întreruperile de aprovizionare".
Aceasta citează diverse riscuri de scădere a perspectivelor sale privind piața gazelor, inclusiv o nouă reducere a aprovizionării prin conducte rusești și episoade de întrerupere a aprovizionării, așa cum s-a văzut în cazul grevelor de la instalațiile de GNL din Australia de la începutul acestui an.
O volatilitate suplimentară a apărut în urma războiului dintre Israel și Hamas, care a ridicat primele de risc și a determinat creșterea prețurilor spot la gaze, spun cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.