În nota de fundamentare a noului OUG se spune că: ”Pentru ca educația în România să reprezinte fundația solidă pentru dezvoltarea societății democratice moderne, trebuie să existe o viziune coerentă, care să reunească soluțiile la provocările actuale, precum și strategia pentru adaptarea la viitor” și că prin acest nou act normativ se asigură un cadru previzibil și stabil în sistemul de educație din România.
Totodată, în același document se explică și că: ”Din categoria elevilor și tinerilor care demonstrează performanțe școlare înalte fac parte și absolvenții de liceu care au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, precum și absolvenții clasei a VIII-a care au obținut media 10 la evaluarea națională”.
În același document se mai spune că: ”Pentru a stabili cadrul general al măsurilor financiare necesare pentru recompensarea absolvenților de liceu cu media 10 la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, ME inițiază prezentul proiect de act normativ: Hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2022 și la examenul de bacalaureat, sesiunea iunieiulie 2022”.
Totodată scopul proiectului de act normativ este de a susține ”activității de înaltă performanță din învățământul preuniversitar” și ”urmărește crearea cadrului normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, răspunzând cerințelor actuale determinate de schimbările produse în legislația și practica națională și internațională”.
Astfel prin acest nou OUG care se va aplica tinerilor absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu care au rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar astfel că aceștia vor primi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal.
Sumele de bani care se vor acorda acestor tineri
Noul OUG prevede că se vor acorda stimulente financiare, după cum urmează:
- 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2022.
- 3.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022.
Citește și:
Ajutor de 500 de lei pentru aproape 100.000 de preşcolari şi elevi
MIPE a virat ajutorul de 500 de lei pentru 97.888 de preşcolari şi elevi din familii defavorizate.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a virat luni suma de 48,9 milioane de lei reprezentând ajutorul de 500 de lei pentru 97.888 de beneficiari, preşcolari şi elevi din familii defavorizate, informează instituţia.
Astfel, începând de marţi, sprijinul financiar de 500 de lei va ajunge pe cardurile realizate special pentru acest program.
"Pentru copiii din medii defavorizate, accesul la educaţie este esenţial pentru a se putea încadra, ca adulţi, pe piaţa muncii, însă de cele mai multe ori condiţiile materiale în care trăiesc îi expun riscului de abandon şcolar. Ajutorul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat preşcolarilor şi elevilor vulnerabili şi în acest an şcolar reprezintă, pentru mulţi dintre ei, şansa de a merge în continuare la şcoală. Mă bucur că am reuşit să facem astăzi plăţile pentru aproape 100.000 de elevi, care vor putea utiliza sprijinul în cursul acestei săptămâni. În anul şcolar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorită Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate", a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei: copiii din învăţământul de stat preşcolar, cu condiţia ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei); elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (1.275 lei). Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.