Proiectul de lege privind măsurile de protecție a personalului didactic de predare, de conducere, îndrumare şi de control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu a trecut de Camera Deputaților. Acum se află la Senat, pentru votul decisiv, dar într-o variantă ușor modificată după adoptarea câtorva dintre amendamentele aduse textului inițial.
Dacă în Camera superioară a Parlamentului votul va fi pozitiv, profesorii vor fi învestiți „cu exercițiul autorității publice”. Ceea ce înseamnă că profesorii vor avea mai multă putere. Astfel:
- vor beneficia de aceeași protecție pe care o primesc cei cu funcții de autoritate publică;
- vor putea aplica sancțiuni disciplinare elevilor (proiectul prevede că acest lucru va fi concretizat prin regulamentul de organizare și funcționare a școlii);
- vor beneficia de o prezumție în favoarea lor, atunci când constată fapte, în scris;
- faptele infracționale comise față de ei, dacă au legătură cu exercițiul funcției, vor fi sancționate mai dur decât aceleași fapte comise față de persoane fără statut special.
Citește și Mai multe indemnizații și facilități pentru o categorie angajați
Trebuie menționat că există instituții care nu susțin proiectul legislativ: de exempu, Guvernul nu este de acord cu propunerea legislativă. De asemenea, în 2017, a dat emis un aviz negativ de la Comisia pentru egalitate de șanse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.