Cămătarii, vizați de noua lege
Un proiect de lege depus pentru modificarea Codului penal propune ca sumele acordate cu titlu de camătă să fie supuse confiscării speciale, nu doar dobânzile obținute ilegal. Inițiativa vine după o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) din ianuarie 2025, care a stabilit că doar dobânda obținută din camătă este supusă confiscării.
Potrivit modificării propuse pentru Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, articolul 351 va fi modificat pentru a prevedea că atât suma împrumutată, cât și dobânda ilegală vor fi confiscate în cazul condamnării pentru camătă.
Noua formulare a articolului 351 prevede că: ”Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Confiscarea specială poartă atât asupra sumei de bani date, cât și asupra dobânzii obținute prin săvârșirea infracțiunii, inclusiv când aceasta este cuprinsă în sumele ulterior împrumutate și se dispune conform art. 112 alin. (1) lit. e) din Codul penal”.
De ce este necesară această modificare?
Inițiatorii proiectului susțin că decizia ICCJ din ianuarie 2025 creează o breșă juridică care permite celor condamnați pentru camătă să își recupereze investiția inițială, ceea ce reduce impactul sancțiunilor asupra acestor practici ilegale.
”Excluderea de la confiscarea specială a principalului, a sumei date cu titlu de împrumut, va permite celor care săvârșesc infracțiuni de camătă să își minimizeze pierderile ca urmare a condamnării. Pierderea, prin confiscare, exclusiv a dobânzii, reprezintă o măsură de siguranță ce nu asigură în niciun fel un efect descurajator”
, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Curtea de Apel Târgu Mureș, care a sesizat Înalta Curte pentru clarificarea acestei chestiuni juridice, a susținut că suma de bani acordată cu dobândă trebuie considerată ”bun folosit la săvârșirea infracțiunii”, deci supusă confiscării speciale.
Decizia ICCJ: doar dobânda este confiscabilă
ICCJ a decis că, în cazul infracțiunii de camătă, confiscarea specială se aplică doar asupra dobânzii obținute ilegal și nu asupra sumei împrumutate.
Această interpretare a fost criticată de inițiatorii proiectului de lege, care susțin că menținerea capitalului în proprietatea camatarilor încurajează practicile ilegale și le permite acestora să continue activitatea infracțională.
”Lasarea acestuia în proprietatea subiectului activ încurajează perpetuarea unor practici ilegale, sporind în societate încrederea că este posibilă obținerea de venituri ilicite prin acordarea de către persoane neautorizate de împrumuturi cu dobândă, ca îndeletnicire” ,au subliniat magistrații Curții de Apel Târgu Mureș.
Ce urmează?
Proiectul de lege trebuie să fie aprobat de Parlament și promulgat de președintele României pentru a intra în vigoare. Ulterior, noile reglementări vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Dacă va fi adoptată, modificarea legislativă va impune sancțiuni mult mai dure pentru cămătari, eliminând posibilitatea ca aceștia să-și păstreze banii împrumutați ilegal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.