Este vorba despre bursa socială care se acordă elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate decât cea de domiciliu din cauză că localitatea nu are o astfel de școală. Această bursă se acorda în primul rând pentru a preîntâmpina abandonul școlar și a-i stimula pe copii să își continuie studiile.
„Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, se spune în ordinul de ministru.
Bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, a fost eliminată de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, notează Edupedu.ro.
În ciuda faptului că până acum în declarațiile publice ale oficialilor se spunea că fondurile vor crește acest lucru nu se întâmplă, dimpotrivă fondurile se taie pentru educație.
Și bursele de merit pentru elevii din clasa a V-a se taie complet, lucru care este prevăzut în același ordin de ministru.
Citește și: Vouchere de 250 de lei. Marius Budăi, anunț tranșant: Aceste persoane nu vor primi tichetele
Ministrul Muncii a anunțat cine sunt pensionarii care nu vor mai primi luna aceasta voucherele sociale de 250 de lei.
Ministrul Muncii, a făcut, într-o intervenție la postul de televiziune România TV, precizări privind plata suplimentelor la pensii. Marius Budăi a explicat că persoanele care au realizat în ultimele două luni venituri ce au depăşit plafonul de 1500 de lei nu vor mai primi luna aceasta suplimentul de 250 de lei oferit de Guvern.
În același timp, ministrul a dat asigurări că toţi cei care au avut dreptul să primească cea de-a doua tranșă de 250 lei a voucherelor sociale au primit-o deja.
„Toţi cei care au avut dreptul să primească tranşa a doua au primit-o exact în termenul pe care l-am comunicat. Mai sunt anumite cazuri care au realizat venituri în această perioadă şi care nu primesc această a doua transă.
Mai exact, în luna precedenta acordării acestui drept se face o verificare cu bazele de date ale ANAF, acolo unde se declară veniturile impozabile, pentru că acest sprijin este pentru cei care au venituri sub 1500 de lei, cu precizarea că indemnizația pentru persoanele cu dizabilități nu intra in calcul.
Există posibilitatea ca cineva să fi vândut un teren sau sa fi lucrat in luna precedentă şi să fi realizat venituri şi atunci nu se încadrează dacă a depășit pragul de 1500 de lei. Din două în două luni se fac aceste verificări. Dacă a fost un venit ocazional, persoana respectivă primeşte din nou suplimentul”, a explicat ministrul la România Tv.
În urma actualizării permanente a listelor de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, noua tranșă cuprinde cu 150.000 de noi beneficiari în plus față de cei 2.480.613. Noii beneficiari ar fi trebuit își primească cardurile până pe 3 septembrie. Toate cardurile valide vor fi alimentate cu a doua din cele 4 tranșe în valoare de câte 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde pe 8 septembrie. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.