Este vorba despre un sistem de apărare spațial, capabil să intercepteze și să neutralizeze aceste arme înainte ca ele să pătrundă în atmosfera terestră.
Apărare antirachetă din spațiu: o idee revoluționară
Conceptul din spatele Golden Dome, cunoscut și sub numele de Space-Based Interceptor (SBI), presupune mutarea câmpului de luptă antirachetă în spațiu. În loc să se bazeze doar pe sisteme terestre, SUA intenționează să instaleze interceptori pe orbita Pământului, care să neutralizeze amenințările înainte ca acestea să ajungă la țintă.
Sistemul ar putea face față unui spectru larg de amenințări, inclusiv rachete balistice, hipersonice și nucleare. Scopul acestui „scut spațial” este protejarea împotriva adversarilor echipați cu tehnologii tot mai sofisticate, cum ar fi China, Coreea de Nord sau Rusia.
O inițiativă ambițioasă
Încă din ianuarie, un comunicat oficial detalia strategia de construire a unei arhitecturi de apărare antirachetă de nouă generație, care să includă senzori spațiali pentru urmărirea traiectoriilor rachetelor, dar și interceptori avansați pentru neutralizarea acestora. Golden Dome este o componentă esențială a acestui plan ambițios.
Pentru dezvoltarea sistemului, Agenția pentru Apărare Antirachetă (Missile Defense Agency - MDA) a lansat o consultare cu industria militară pentru a obține informații tehnice legate de tipurile de interceptori, propulsie, senzori, efectori cinetici și non-cinetici, precum și alte componente critice ale sistemului SBI.
Se explorează inclusiv soluții inovatoare și disruptive, cum ar fi interceptarea rachetelor în faza de impuls (imediat după lansare) sau în timpul zborului lor la altitudine, înainte de a-și atinge ținta.
Provocările legate de resurse și fezabilitate
Deși beneficiile teoretice ale sistemului Golden Dome sunt impresionante, există numeroase provocări. Unul dintre cele mai mari obstacole este fezabilitatea tehnică: interceptarea unei rachete din spațiu necesită tehnologii extrem de avansate — senzori care să detecteze ținte de la mii de kilometri, sisteme de propulsie capabile de manevre rapide în spațiu și un control al focului de o precizie aproape chirurgicală.
În plus, costul dezvoltării unui asemenea program este foarte ridicat, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la finanțare și viabilitatea pe termen lung. Într-un context bugetar restrictiv, unii se întreabă dacă proiectul își va putea respecta promisiunile fără a depăși limitele financiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.