"Este o mare victorie pentru economie și pentru poporul american", a salutat președintele Joe Biden, în condițiile în care, fără acest vot din Congres, SUA ar fi intrat, de luni, în incapacitate de plată.
"Un default ar fi provocat dificultăți grave pentru familiile americane, putând duce la pierderea a milioane de locuri de muncă și a mii de miliarde de dolari din averea gospodăriilor", a declarat într-un comunicat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, "încântată" de acest vot.
America, la fel ca aproape toate economiile majore, trăiește pe credit. Dar, spre deosebire de alte țări dezvoltate, Statele Unite se lovesc în mod regulat de o constrângere legală: plafonul de îndatorare, nivelul maxim al datoriei sale, care trebuie să fie ridicat sau suspendat în mod oficial de Congres.
Negocieri aprinse
Republicanii, care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, și șeful lor, Kevin McCarthy, au transformat această procedură legislativă de rutină într-un instrument de presiune politică împotriva președintelui democrat Joe Biden.
Deși nu este pentru prima dată când totul se termină cu bine pe ultima sută de metri, actualele negocieri, inflexibilitatea pozițiilor celor două părți, incertutidinea clară care a planat în toate aceste ultime săptămâni de negocieri, întâlniri la diferite niveluri au determinat agenția de rating Fitch să plaseze ratingul AAA al SUA "sub revizuire".
Sâmbătă seara, cele două părți au ajuns în cele din urmă la un acord, care a evitate cel mai rău scenariu posibil pentru SUA. Dacă ar fi intrat în incapacitate de plată, guvernul american nu ar fi putut să își onoreze angajamentele financiare, fie că este vorba de salarii, pensii sau rambursări către creditori. O situație fără precedent care ar fi aruncat finanțele și economia americane și, prin extensie, economia internațională, în necunoscut.
Tocmai pentru a evita acest scenariu, cu repercusiunile sale potențial catastrofale, președintele democrat Joe Biden și liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, au ajuns la acest compromis. Acordul fusese deja aprobat miercuri seara de o mare majoritate a membrilor aleși ai Camerei Reprezentanților. Depinde acum de Joe Biden să îl semneze și să îl transforme în lege - o simplă formalitate. Liderul democrat a declarat că este "nerăbdător" să facă acest lucru.
Președintele a anunțat, de asemenea, că se va adresa vineri poporului american pentru a detalia conținutul acordul convenit de democrați și republicani. Concret, acordul permite ca valoarea maximă a datoriei americane, care se ridică în prezent la 31.400 de miliarde de dolari, să fie suspendată timp de doi ani, adică până după alegerile prezidențiale și legislative din 2024. În schimb, democrații au acceptat să limiteze anumite cheltuieli, dar nu atât de mult pe cât și-ar fi dorit republicanii.
Acesta este motivul pentru care mulți dintre ei s-au opus măsurii, atât în Cameră, cât și în Senat. "Să nu faceți nicio greșeală, mai sunt încă multe de făcut" pentru a pune finanțele americane pe o bază mai solidă, a declarat liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell.
Principalul punct de dispută pentru stânga, compromisul include modificări ale condițiilor impuse pentru a beneficia de anumite prestații sociale. "Nu pot vota cu conștiința împăcată pentru un proiect de lege care dăunează oamenilor care muncesc", a declarat influentul senator Bernie Sanders.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.