Sierra pare macheta unui mic orășel - 240 de ”blocuri” unde locuiesc, încorporate fiind, 4320 de celule de calcul. Fiecare dintre ele fiind echipată cu un procesor IBM Power9 de 3,1 GHz și un coprocesor grafic NVIDIA Tesla V100. Totul situat în Laboratorul național Livermore al ministerului american al energie, scrie Business Insider.
În lumea lui virtuală, supercomputerul are darul de a recrea situații foarte, extrem de apropiate de realitate. ”Calculele care, într-o situație sau alta, ar lua cam 10 ani, mașina le execută într-o secundă”, spune vicepreședintele NVIDIA, Ian Buck.
Sierra este al treilea supercomputer din lume cu o asemenenea capacitate de calcul și are nevoie de multă energie. Pentru alimentarea lui sunt necesari 11-12 megawați, suficient pentru 12.000 de gospodării. Computerul a fost folosit deja pentru găsirea de noi medicamente împotriva cancerului, pentru studierea unor grave afecțiuni cerebrale. Mașina poate avea o grămadă de aplicații. Cei care au concecut Sierra susțin că aparatul lor poate anticipa consecințele cutremurelor, ale schimbărilor climatice și să îndeplinească multe alte sarcini.
Dar scopul principal al noului supercomputer va fi controlul asupra programului nuclear al SUA. În prezent, Statele Unite dispun de 4.000 de arme nucleare (fără a le lua în calcul pe cele destinate eliminării). Toate îmbătrânesc de la an la an. Sierra are misiunea de a calcula cât de sigur este arsenalul nuclear și dacă este în stare în luptă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.