În propunerea înaintată de Guvern este prevăzut modul în care toate domeniile de activitate vor funcționa pentru a se limita cât mai mult posibil imbolnăvirea populației.
Legea prevede în jur de 23 de reguli cadru în baza cărora se vor putea luat deciziile specifice care sa modifice anumite aspecte ale vietii noastre publice.
Actul instituie măsuri temporare și graduale pentru protejarea dreptului la viață, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.
Acest proiect de lege poate afecta într-o măsură mai mare sau mai mică libertatea circulației, a intrunirilor, dreptul la muncă, libertate economică, învățătură, greva și viață intimă, familială sau privată.
Noua lege va permite suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei. Vor fi, însă, posibile livrările, ridicarea personală a comenzii și room-service-ul în cadrul unităților hoteliere.
Va permite și suspendarea activităților de comercializare în mall-uri, dar rămân active vânzarea de produse electronice și electrocasnice numai când operatorul asigura livrarea la domiciliu. În mall-uri vor putea rămâne deschise farmaciile, magazinele agroalimentare, cabinetele stomatologice, curățătoriile de haine, centrele de îngrijire personale și magazinele oftalmologice iar angajații, obligați să poarte masca ce va trebui schimbată din patru-n patru ore.
Stare de alertă. Cum vom circula cu mijloacele de transport în comun
La Ministerul Sănătății (MS) și în unitățile aflate în subordine se pot face angajări fără concurs în continuare. Conducătorii instituțiilor din cadrul MS vor putea fi suspendați de funcție și înlocuiți chiar și de către cei care nu au calitatea de funcționari publici.
Populația va fi obligață ca pe durata stării de alertă să poarte masca atât în public, cât și în birouri sau alte spații închise.
Angajatorii vor trebui să asigure triajul epidemiologic pentru toți angajații și să se asigure că se respectă normele de igienă.
Se vor putea plafona prețurile medicamentelor, dezinfectanților, dispozitivelor medicale, a tehnologiilor, materialelor sanitare și echipamentelor de protecție.
Instituțiile publice implicate în combaterea pandemiei pot dispune unilateral detașarea unui angajat, cu condiția ca persoana respectivă să activeze în același domeniu pentru care se detașează.
Telemunca rămâne în continuare o prioritate, iar acest lucru poate fi dispus unilateral de către orice angajator.
Concediile de odihnă, de odihnă suplimentară, fără plata, pentru studii și cele de formare personală pot fi întrerupte oricând pe durata stării de alertă. Angajatorii pot, totodată, să dispună efectuarea totală sau parțială a concediului de odihnă pentru o parte sau tot personalul angajat.
Valabilitatea contractelor și acordurilor colective de muncă se prelungește automat pentru 90 de zile.
Angajatorii cu mai mult de 50 de angajați pot modifica programul de lucru fără acordul salariaților pentru decalarea intrării și ieșirii din tură. Cei care nu respectă această obligație vor fi amendați cu până la 5.000 de lei.
Instituțiile publice și autoritățile pot angaja personal fără concurs pentru o durata determinată de 6 luni iar angajații din sistemul public vor fi oricând disponibili pentru a răspunde sarcinilor de serviciu.
Nu se pot deschide conflicte colective de muncă în sistemul energetic național, sectoarele nucleare, unitățile cu foc continuu, unitățile sanitare și de asistență socială, telecomunicații, radio, transporturi pe cai ferate, salubrizare și alimentare cu apă, gaz, energie electrică și căldură.
Preavizul se suspendă pe durata stării de alertă pentru angajații din sănătate, ordine publică și securitate națională.
Vor putea fi instituite restrângeri în continuare pentru transportul aerian, naval, subteran sau terestru.
Învățământul se organizează online, iar pentru elevii fără posibilități vor fi asigurate resursele necesare de către Inspectoratele Școlare iar acei elevi care susțin examene vor putea merge la școală pentru pregătire după 2 iunie.
Orice activitate culturală poate fi suspendată iar la biserica se poate merge și se va putea chiar intra în lăcașul de cult.
Pe durata stării de alertă se va putea merge la închisoare iar procesele se pot desfășura în continuare în regim de videoconferință.
Amenzile aplicate de agentul constatator pot fi achitate în termen de 15 zile la jumătate din cuantumul amenzii primite! Atenție, nu vorbim de jumătate din cuantumul minim al sancțiunii, ci de jumătate din valoarea amenzii încasate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.