El a precizat, de asemenea, că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis promulgă bugetul, proiectele încep să fie deblocate, alocaţiile se pot plăti şi nu va fi niciun fel de problemă până la final de an.
"Dacă domnul preşedinte promulgă acest buget, proiectele încep să fie deblocate, alocaţiile se pot plăti, nu va fi niciun fel de problemă până la final de an. Să nu ai aproape un trimestru bugetul aprobat îţi creează probleme în piaţa externă. Noi, după această promulgare a bugetului, sperăm cât mai rapidă, avem câţiva paşi de făcut. În următoarele zile se va publica şi un raport final al agenţiei de rating Standard & Poor's care va concluziona schimbul de informaţii între noi şi dânşii şi va fi, zic eu, o concluzie foarte bună pentru România", a precizat ministrul Finanţelor.
El a afirmat, în context, că au fost alocate "sume imense" pentru două zone importante, Sănătate şi Educaţie, şi a subliniat că nu vor exista facturi de investiţii care să nu primească sprijin de la Finanţe.
Citește și: Ratingul României, BBB minus/A-3. S&P amână perspectiva
"Este un buget care dă o şansă acestei ţări să se dezvolte şi într-un ritm susţinut. Ştiu că pare greu de crezut ca atâţia bani să fie cheltuiţi într-un singur an. Alocăm pentru Educaţie şi Sănătate, două zone importante, sume imense. Nu va fi factură de investiţii care să nu aibă sprijin din partea Ministerului de Finanţe", a afirmat sursa citată.
Acesta a menţionat, pe de altă parte, că vor fi tăiate din cheltuieli, iar structuri care nu se justifică vor dispărea.
"Vor fi analize făcute pe fiecare instituţie în parte, pe fiecare minister, agenţie şi acolo unde lucrurile trebuie să fie schimbate se vor schimba, în sensul de a se tăia din atribuţii. Dacă nu se justifică anumite structuri vor dispărea. Nu trebuie să ne ascundem de acest lucru. Banul public trebuie cheltuit exact acolo unde aduce plus valoare, altfel trebuie scoasă acea activitate", a mai spus şeful de la Finanţe.
Ministrul Finanţelor a precizat că bugetul pentru anul în curs are la bază o prognoză de creştere economică de 5,5% şi a amintit, totodată, că din 2016 şi până în prezent avansul economic a depăşit 30%.
itește și:Agenția Fitch, sceptică în privința deficitului bugetar din România
"Cred că din 2016 până în prezent a crescut (PIB, n.r.) undeva la 33%. Este fantastic. Am avut discuţii şi cu alţi colegii din Europa. Sunt discuţii apreciative Adică sunt aprecieri faţă de modul în care România merge pe zona economică", a afirmat Eugen Teodorovici.
În data de 2 martie, agenţia Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus/A-3" şi a anunţat că perspectiva asociată calificativelor va fi anunţată în două săptămâni.
România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. S&P a stabilit că au fost îndeplinite condiţiile pentru un astfel de apel, în concordanţă cu politicile şi procedurile agenţiei. În consecinţă, S&P se va abate de la datele de publicare a ratingurilor din calendarul pe 2019 pentru a rezolva acest apel. S&P intenţionează să rezolve această problemă în termen de două săptămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.