Conform unei noi reglementări legislative care intră în vigoare pe 10 aprilie, Legea 74/2022,, cei care au lucrat în grupele de muncă I și II în termocentralele pe bază de cărbune, dar și în unitățile de extracție a cărbunelui, pot ieși mai repede la pensie.
Mai mult, aceia care au ieșit deja la pensie li se vor recalcula pensiile iar Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat modelul adeverințelor prin care se face dovada stagiilor de cotizare în condiții speciale de muncă.
Potrivit Legii 74/2022, ce se aplică de duminică, celor care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.
Astfel, CNPP a stabilit modelul adeverințelor care vor fi eliberate, în vederea stabilirii drepturilor de pensie, respectiv a recalculării, salariaților ce au lucrat în termocentrale pe bază de cărbune.
Pensii militare. Modificări aprobate deja de senatori. Ce se schimbă
Cu adeverința sau amândouă adeverințele, în cazul celor care au lucrat atât în grupa I cât și în grupa a II-a de muncă, se pot dovedi stagiile de cotizare în condiții speciale de muncă, notează Avocatnet. Acestea sunt emise de către angajatorul la care și-a desfășurat activitatea salariatul sau, dacă el nu mai există, de către deținătorul legal al arhivei acestuia.
După cum subliniază CNPP, “adeverințele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situația persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.
De legea 74/2022 beneficiază atât cei care sunt încă salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracția de cărbune, dar și cei care au lucrat în domeniu dar au ieșit deja la pensie.
Pentru aceștia din urmă, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra valoarea mai avantajoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.