"După o iarnă excelentă care ne-a lăsat cu căderi mari de zăpadă, am decis să testăm recoltarea de zăpadă. Am avut nevoie de trei zile pentru a instala sistemul de conservare", a declarat Elodie Guignard, purtător de cuvânt al staţiunii de schi Courchevel din Alpii francezi.
La Courchevel, la finele sezonului trecut, a fost strânsă o cantitate de aproximativ 20.000 de metri cubi de zăpadă, care a fost acoperită cu folie şi panouri care reflectă razele soarelui în speranţa că 75% din această cantitate va supravieţui verii pentru a fi descoperită în data de 8 decembrie, când ar urma să fie depusă pe pistă cu ocazia cupei mondiale găzduită de staţiunea de schi din Alpii francezi.
Dacă precedentele tentative de recoltare a zăpezii sunt un indiciu, schiorii profesionişti nu au de ce să se îngrijoreze. Încă din 2008, la Davos, Elveţia, a început să fie îngropată zăpadă sub rumeguş, material care are proprietăţi protective, pentru ca după câteva luni să fie redistribuită pe munte. La staţiunea de schi Kitzbühel din Austria, recoltarea de zăpadă a avut un succes atât de mare încât a permis prelungirea sezonului de la mijlocul lunii octombrie şi până în luna mai a anului următor. Această practică costă aproximativ 165.000 de dolari pe sezon.
"Recoltarea de zăpadă este asigurarea noastră de viaţă", subliniază Josef Burger, responsabil cu operaţiunile de producţie de zăpadă la Kitzbühel. Austriecii iau în serios acest operaţiuni încât folosesc drone pentru a monitoriza zăpada depozitată sub folie în timpul verii.
Într-un domeniu de activitate în care este important să ai o săptămână aglomerată între Crăciun şi Anul Nou, pregătirea este totul. În plus, având în vedre încălzirea globală, recoltarea zăpezii va deveni şi mai importantă. Potrivit unui studiu publicat în 2017 în revista Cryosphere, în Alpii cantitatea de zăpadă ar putea să se reducă cu 70% până la finele acestui secol.
Însă conservarea zăpezii nu este singura soluţie testată în Alpi. Un startup din Austria care poartă numele Neuschnee GmbH se concentrează mai degrabă pe calitatea zăpezii decât pe cantitate. Tehnologia sa de tip "nor artificial", care este testată în prezent în regiunea Tirol, foloseşte o cameră frigorifică pentru a crea cristale de gheaţă "naturale" din picături de apă, care ulterior sunt împrăştiate pe pistă pentru a forma o pulbere de nea care seamănă cu cea produsă de Mama Natură. Directorul general de la Neuschnee, Michael Bacher susţine că poate produce zăpadă la temperaturi apropiate de zero grade Celsius, spre deosebire de sistemele tradiţionale care produc zăpadă şi care funcţionează adecvat numai la temperaturi de sub minus 5 grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.