În expunerea de motive a noii propuneri legislative se spune că datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu (ANPD) din 2021, în România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilităţi, ceea ce reprezintă aproximativ 4% din populaţia totală a ţării.
Una dintre modificări prevede că: ”Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal sau însoţitorului şi/sau decontarea serviciilor de transport în regim de taxi precum şi de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat”.
În textul propus se spune că modalitatea de decontare se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar indexarea limitelor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
O altă facilitate este aceea că persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap.
Totodată, se mai stabilește că scutirea se aplică pentru un singur autoturism deţinut de fiecare din persoanele .
O altă modificare a legii prevede că: ”Constituie discriminare refuzul conducătorului de taxi de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele-ghid.
Tot legat de câinii-ghizi, aceștia ”vor avea acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în restaurante, hoteluri, magazine şi în mijloacele de transport în comun”, prevede modificarea legislativă.
Un nou articol care este introdus în lege spune că: ”Persoanele cu handicap care utilizează câini ghizi nu trebuie să plătească taxe sau tarife suplimentare pentru a-i aduce cu ei în locuri publice, inclusiv în restaurante, hoteluri, magazine sau în mijloacele de transport în comun”.
Aceste prevederi urmează să fie votate de Senat după care trebuie să fie adoptate și de Camera Deputaților și publicate în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.