Regulamentul vizează în principal militarii și polițiștii, iar valoarea sporurilor este reglementată de Legea 153/2017.
Documentul introduce trei categorii principale de sporuri pentru condiții de muncă:
spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare,
spor pentru condiții grele de muncă
spor pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată.
Detaliile referitoare la locurile de muncă și procentele de spor aferente sunt conținute în anexele 1-3 ale regulamentului, însă acestea sunt clasificate și pot fi accesate exclusiv de către instituțiile la care se face referire.
Conform noilor reglementări, ordonatorii principali de credite vor aproba locurile de muncă și procentele de spor prin ordin sau decizie, respectând prevederile anexelor.
Sporurile vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat în condițiile specificate de regulament, în conformitate cu timpul normal de lucru lunar. De asemenea, angajații care lucrează în mai multe locuri de muncă cu condiții diferite vor beneficia de spor pentru fiecare loc de muncă, în funcție de timpul efectiv lucrat.
Noile prevederi vor intra în vigoare de la data aplicării integrale a Legii-cadru nr. 153/2017, însă data exactă de aplicare nu este specificată în documentul publicat în Monitorul Oficial la 6 februarie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.