Procentul persoanelor vârstinice expuși riscului de sărăcie a crescut gradual din 2013, când se situa la 12,6%. Paradoxal, țara noastră stă mai bine decât state mai dezvoltate, precum țările baltice sau Germania.
În majoritatea statelor membre ale UE, procentul variază între 10% şi 25%. Cel mai ridicat procent de pensionari expuşi riscului de sărăcie se înregistra anul trecut în Estonia (46%), Letonia (44%), Lituania (37%), Bulgaria (32%), Croaţia (24,5%), Malta (21,8%), Cipru (21,6%), Germania (17,5%) şi România (16,1%).
Citește și:
Pensionari cu indemnizație socială. Sunt peste 1 milion
La polul opus, cele mai scăzute procente în 2017 erau în Franţa (7%), Slovacia (8%), Danemarca, Ungaria şi Luxemburg (toate cu 9%).
La nivelul UE, pentru femeile care s-au pensionat riscul de sărăcie este de 2-3 procente mai mare decât în cazul bărbaților, în unele state diferențele sunt chiar foarte mari: Estonia (19%), Lituania (16%), Bulgaria şi Letonia (ambele cu 15%).
În alte patru ţări procentul pensionarilor expuşi riscului de sărăcie este mai ridicat decât în cazul pensionarelor: Malta (5%), Spania (2%), Italia şi Danemarca (ambele cu 1%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.