Îmbrăcaţi în halate albe şi bătând în tobe, mulţi au scandat: "Reducerile din sănătatea publică sunt criminale".
Guvernul regional din Madrid, condus de Isabel Ayuso din partea Partidului Popular, a fost criticat în ultimii ani, în special de la începutul pandemiei COVID 19 în 2020, pentru nivelul scăzut de personal din spitale şi centrele de asistenţă medicală primară.
Protestatarii susţin că guvernul regional desfiinţează serviciile publice de sănătate şi favorizează furnizorii privaţi de servicii medicale.
Ayuso neagă acuzaţia că administraţia sa desfiinţează serviciile publice de sănătate în favoarea sectorului privat şi spune că protestele şi grevele sunt orchestrate de partidele de stânga în perspectiva alegerilor municipale şi regionale din acest an pentru a submina guvernul regional conservator.
Condiții de muncă mai bune
În noiembrie, zeci de mii de oameni au mărşăluit prin centrul Madridului în sprijinul lucrătorilor din domeniul sănătăţii, cerând condiţii de muncă mai bune.
Între timp, circa 68% dintre cetățenii Franței se opun proiectului guvernamental privind reforma pensiilor, faţă de 32% care o susţin, conform unui sondaj publicat de Journal du Dimanche şi citat de agenţia EFE. Opoziţia este mai mare (71 %) faţă de măsura "vedetă" a proiectului, respectiv prelungirea vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, şi această respingere se evidenţiază în special în cazul celor sub 35 de ani sau al şomerilor.
Discursul guvernamental despre faptul că trebuie salvat sistemul de pensii "nu funcţionează", a subliniat, pentru publicaţia franceză, Frederic Dabi, director general de opinie de la Ifop, unul dintre principalele institute de demoscopie din ţară.
O zi de mobilizare
Sindicatele au convocat o zi de mobilizare, luni, cu greve ale funcţionarilor publici şi în unele sectoare private importante. Totuşi, responsabilul Ifop semnalează că există " o disonanţă între puternica respingere a reformei şi dorinţa mai slabă de mobilizare" împotriva acesteia.
Şi, conform sondajului, 68% dintre cei care au răspuns chestionarului cred că reforma va ajunge să fie aprobată, dată fiind configurarea majorităţii parlamentare, şi numai 32% au încredere că magnitudinea protestelor va opri proiectul guvernamental.
"Opinia publică este de părere că Executivul nu va face un pas înapoi şi că acţiunea colectivă nu funcţionează. Are sentimentul că preşedintele Emmanuel Macron a îmbrăcat costumul de reformator şi nu va ceda", a punctat Dabi.
Parizienii vor vota în luna aprilie
Și pentru că tot vorbim de Franța, locuitorii din Paris vor vota în luna aprilie pentru a decide dacă Primăria din capitala Franţei ar trebui să permită companiilor să continue să ofere spre închiriere trotinete şi scutere electrice.
În prezent, companiile de închiriere oferă locuitorilor din Paris aproximativ 15.000 de trotinete şi scutere electrice, însă unii dintre localnici consideră că fenomenul a devenit dăunător, întrucât aceste vehicule sunt adeseori abandonate într-o manieră neglijentă după ce sunt utilizate de turişti şi de parizieni, blocând trotuarele şi cauzând accidente rutiere.
Licenţele companiilor de închiriere vor expira în luna februarie şi mai multe voci au cerut interzicerea trotinetelor electrice în Paris, inclusiv primarul Anne Hidalgo, potrivit unei declaraţii făcute de ea pentru cotidianul Le Parisien.
Trotinetele electrice nu sunt prietenoase cu mediul, iar angajaţii companiilor care le închiriază nu beneficiază de o protecţie socială suficientă, a adăugat Anne Hidalgo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.