Deși aduce foarte mulți bani statului spaniol, turismul a început să creeze probleme în statul iberic. Spaniolii din Palma de Mallorca protestează împotriva efectului pe care turismul îl are pe piața imobiliară locală.
Spaniolii din Mallorca, insulele Baleare, au protestat în centrul orașului purtând bannere prin care transmit un mesaj autorităților ”Mallorca nu este de vânzare”.
Organizatorii au acuzat în special costul locuinţelor pe această insulă mediteraneană cu mai puţin de un milion de locuitori, din cauza turismului de masă.
Spania, a doua cea mai mare destinaţie turistică din lume după Franţa, a primit 85 de milioane de vizitatori străini în 2023, potrivit statisticilor oficiale. Dintre aceste 85 de milioane, 14,4 milioane au debarcat în Insulele Baleare, a doua regiune ca mărime din Spania în ceea ce priveşte primirea de turişti.
Această manifestaţie a avut loc la două zile după prăbuşirea, joi, a unui bar-restaurant situat pe faleza din Palma de Mallorca, în care au murit doi tineri turişti germani, un senegalez şi o angajată spaniolă.
Arhipelagul este deosebit de popular printre turiştii germani, britanici şi olandezi.
De la Insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, mişcările ostile supraturismului sunt în creştere în Spania.
Printre nemulţumirile invocate de rezidenţi se numără presiunea imobiliară, multiplicarea închirierii locuinţelor în scop turistic astfel încât unii locuitori au fost obligaţi să plece din centrul oraşelor, precum şi neplăcerile sonore şi de mediu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.