Summitul din 29-30 iunie de la Madrid va fi unul dintre cele mai importante de la crearea NATO, în 1949. Se va redacta "conceptul strategic" al alianței pentru următorul deceniu, descriind misiunea acesteia în contextul invaziei Rusiei în Ucraina și al admiterii de noi membri, precum Finlanda și Suedia.
Spania militează pentru ca NATO să acorde mai multă atenție amenințărilor non-militare de pe "flancul său sudic", format din țările din Maghreb și Sahel aflate sub influența crescândă a Rusiei, a explicat Albares în intervi, chiar dacă atenția blocului este focalizată pe conflictul din Ucraina.
"Vrem să se recunoască faptul că există, de asemenea, amenințări serioase care vin dinspre flancul sudic", a declarat șeful diplomației spaniole. "Terorismul, securitatea cibernetică, utilizarea politică a resurselor energetice și migrația ilegală, toate acestea afectează suveranitatea noastră", a adăugat el.
În ultimele săptămâni, persoane din interiorul NATO au declarat pentru Reuters că, în contextul unui conflict activ pe flancul estic și al unor regiuni precum statele baltice care fac presiuni pentru mai multe resurse, orice angajament ferm pe flancul sudic este puțin probabil.
Sursele au mai spus că problema migrației este prea divizivă pentru a obține un consens la summit, chiar dacă Spania este susținută în campania sa de alte națiuni din sudul Europei, precum Portugalia și Italia.
EFECT DE DESCURAJARE
În opinia lui Albares, simpla includere a acestor amenințări hibride în strategia NATO, precum și referirea la flancul sudic ca la o regiune care trebuie monitorizată, ar fi suficiente pentru a genera efectul "disuasiv" pe care Spania îl caută pentru a-și proteja frontierele.
"Nu este nimic nou de făcut, trebuie doar să ținem cont de faptul că o serie de amenințări pot proveni din flancul sudic și la un moment dat pot necesita o reacție defensivă din partea NATO, exact cum vedem pe flancul estic." El a spus că, în timp ce o amenințare militară directă dinspre sud ar trebui să fie contracarată printr-un răspuns militar al NATO, resursele "neconvenționale", cum ar fi tehnologia, ar putea fi folosite pentru a contracara amenințări precum atacurile cibernetice și militarizarea migrației ilegale.
"Să nu existe niciun dubiu în mintea nimănui că astfel de amenințări hibride nu pot fi folosite pentru a ne contesta integritatea teritorială și suveranitatea", a spus el.
Spania subliniază, de asemenea, influența crescândă a Rusiei în regiunea Sahel din Africa de Vest. Furnizorul militar privat al Rusiei, Grupul Wagner, colaborează cu armata din Mali pentru a contracara insurgența islamică din regiune, în timp ce fosta putere colonială Franța și-a retras trupele.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Wagner, despre care spune că lucrează în numele Kremlinului. Moscova neagă orice legătură, dar afirmă că oferă "asistență militară" prin intermediul canalelor de stat. "Prezența Rusiei [în Mali] nu ajută în niciun fel, nu ajută în niciun fel la avansarea democrației, la stabilizare", a spus Albares.
Citește și Spania caută forță de muncă în străinătate. Că măsură a luat în acest sens
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.