Guvernul de la Madrid propune o taxă de 3% care se va aplica doar marilor companii din sectorul digital care realizează venituri de peste 750 de milioane de euro pe an la nivel global şi de peste trei milioane de euro în Spania, a precizat Maria Jesus Montero. Aceasta a menţionat însă că taxa, care ar putea aduce aproximativ un miliard de euro pe an la bugetul de stat, nu se va aplica până în luna decembrie a acestui an, în ideea de a permite Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) să ajungă la un acord global cu privire la taxarea giganţilor internetului.
Cu toate acestea, opoziţia exprimată de SUA, unde îşi au sediul multe companii din sectorul Internetului, a împiedicat realizarea de progrese cu privire la o taxă globală coordonată, ceea ce a determinat unele ţări (precum Franţa şi Marea Britanie) să introducă propriile lor taxe, măsură care a declanşat ameninţări de represalii, via tarife vamale, din partea Washingtonului.
Citește și Taxarea giganţilor din domeniul digital. Ce au hotărât Trump și Macron
De asemenea, Cabinetul de la Madrid a aprobat marţi o lege privind taxarea tranzacţiilor financiare cu 0,2%, ceea ce ar putea aduce la buget aproximativ 850 milioane de euro, a apreciat Maria Jesus Montero. Noua taxă se va aplica pentru tranzacţiile cu acţiuni la companiile listare care au au o capitalizare de piaţă mai mare de un miliard de euro. Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare de piaţă Refinitiv, în Spania sunt aproximativ 60 de astfel de companii.
Parlamentul de la Madrid ar urma să aprobe ambele proiecte legislative în lunile următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.