Publicitate
Spania a anunțat o reformă fiscală la sfârșitul lunii septembrie, cu o nouă taxă de solidaritate pentru marile averi și o reducere a impozitului pe venit pentru contribuabilii cu venituri mici. Vestea a luat opinia publică prin surprindere, în condițiile în care regiunile sunt angajate într-un adevărat concurs de anunțuri de reduceri de taxe pentru a se prezenta ca fiind mai atractive decât vecinii lor și pentru a-i încuraja pe concetățenii cu mulți bani să se instaleze în zonele lor.
"Este vorba de a adăuga o doză de justiție socială" și de o mai bună repartizare a eforturilor prin protejarea celor mai slabi, a explicat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero. Noul impozit temporar și excepțional pe avere, anunțat pentru 2023 și 2024, se va aplica averilor de peste 3 milioane de euro net, ceea ce reprezintă 0,1% din contribuabili, a explicat ea, precizând că măsura va afecta 23.000 de persoane. Se speră că, astfel, bugetul țării va beneficia de un plus de 3,144 miliarde de euro în doi ani, fonduri care vor contribui la finanțarea mecanismelor de amortizare a șocurilor promovate de efectele crizei energetice și ale inflației, care se așteaptă să ajungă la aproximativ 9% pe parcursul întregului an 2022.
O întrecere care pe care
În același timp, guvernul face un gest față de cei mai modești cetățeni ai țării din punctul de vedere al câștigurilor și reduce impozitul pe veniturile anuale mai mici de 21.000 de euro, ceea ce ar trebui să le permită acestora să economisească 1,9 miliarde de euro în cei doi ani. Aceste măsuri sunt însoțite, de asemenea, de o creștere a impozitelor pentru lucrătorii independenți și pentru întreprinderile mici, eliminând în același timp nișele fiscale care favorizau marile companii.
Măsura are ca scop dezactivarea cât mai rapidă a cursei de dumping fiscal între regiuni, care încearcă să profite de marja lor de autonomie pentru a se prezenta ca fiind mai atractive decât vecinii lor din punct de vedere fiscal, cu șase luni înainte de alegerile regionale. ”Întrecerea” a fost lansată de Andaluzia, guvernată de Partidul Popular, care a anunțat că elimină total impozitul pe avere, așa cum a făcut deja Madridul. Scopul acestor decizii era de a atrage averile catalane, care sunt puternic taxate de Barcelona. Alte regiuni i-au urmat exemplul, cum ar fi Valencia, care este totuși guvernată de un socialist.
Guvernul lui Pedro Sanchez a trecut la ofensivă pentru a stopa această mișcare: întrucât regiunile au decis să renunțe la perceperea impozitului pe avere, administrația centrală a creat formula temporară a unei contribuții de solidaritate pe avere, care poate fi compensată pentru cei care sunt deja impozitați pe avere în regiunile care continuă să aplice impozitul.
Consecvență cu Bruxelles
"În momentul în care vom primi 140 de miliarde din planul european de redresare, politica noastră trebuie să marcheze efortul și responsabilitatea noastră fiscală, în loc să transmitem mesaje de reduceri de taxe", a insistat Maria Jesus Montero, cerând coerență cu Bruxelles-ul. "Confruntat cu șamanii fiscali, acest guvern aplică măsuri selective și chirurgicale", a spus ea. "Politica fiscală nu trebuie să răspundă la capricii, ci trebuie adaptată la realitate pentru o distribuție mai echitabilă a sarcinilor", a adăugat ministrul BUgetului, amintind că politicile de susținere ale guvernului și reducerile de taxe pe electricitate au permis familiilor și companiilor să economisească 10 miliarde de euro.
La rândul său, șeful guvernului, Pedro Sanchez, a apărat un mecanism marcat, a spus el, de "echitate și dreptate socială" pentru a acoperi ajutorul acordat celor mai vulnerabili și a făcut apel la o dezbatere pe termen mai lung. "Întrebarea este ce fel de bunăstare ne dorim, pentru că nu putem pretinde să fim la nivelul țărilor nordice, cu veniturile fiscale ale unor țări mai puțin avansate", a spus el.
Citește și Trenul de mare viteză al Portugaliei: De la Lisabona, la Porto în doar 75 de minute
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.