Încetinirea creşterii preţurilor în a patra mare economie a UE ar putea fi atribuită în mare măsură scăderii preţurilor la electricitate şi combustibili, a precizat INE. Generarea de electricitate folosind energia eoliană şi preţul mai scăzut al ţiţeiului pe plan global au ajutat în noiembrie la reducerea preţurilor.
În ianuarie, înainte de invazie, rata anuală a inflaţiei în Spania se situa la 6,1%, apoi a atins un nivel de vârf de 10,8% în iulie şi de atunci scade.
Inflaţia de bază (core inflation) în Spania, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a ajuns la 6,3% în noiembrie, de la 6,2% în octombrie, arată datele INE.
După un indicator armonizat utilizat la nivelul Uniunii Europene, preţurile de consum din Spania s-au situat la 6,8% în noiembrie, de la 7,3% în octombrie, peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 7,5%.
Guvernul de la Madrid se aşteaptă ca inflaţia de bază să înceapă să încetinească în următoarele luni, a anunţat recent ministrul Economiei, Nadia Calvino.
Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10,6% în octombrie, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în septembrie.
Aceasta este cea mai puternică creştere în ritm anual a preţurilor de consum înregistrată de zona euro după 1997, când au început să fie publicate date statistice cu privire la aceasta.
Cifra anunţată de Eurostat depăşeşte estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,2%.
Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD), care va aduce 3.768 kilometri de conducte noi sau optimizate pentru sistemele de distribuţie din reţeaua publică de alimentare cu apă şi 3.209 kilometri de conducte noi sau optimizate pentru reţeaua publică de colectare a apelor uzate, informează luni Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Odată cu aprobarea PDD, nouă din cele 16 Programe aferente Politicii de Coeziune 2021 - 2027 sunt aprobate, precizează ministerul.
"Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Dezvoltare Durabilă, aferent perioadei de programare 2021-2027. Programul Dezvoltare Durabilă beneficiază de o alocare totală de 5.254.203.319 euro şi va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice şi teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică până în 2050 şi să se asigure utilizarea eficientă a resurselor naturale", potrivit unui comunicat al MIPE, remis luni AGERPRES.
Programul Dezvoltare Durabilă va finanţa din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC) mai multe priorităţi de investiţii: infrastructura de apă şi apă uzată (2.937.775.940 euro); managementul deşeurilor (480.000.000 euro); conservarea biodiversităţii (111.764.706 euro); calitatea aerului şi decontaminarea siturilor poluate (88.235.295 euro); managementul riscurilor (51.881.857 euro); adaptarea la schimbările climatice prin îmbunătăţirea eficienţei energetice, creşterea gradului de utilizare a energiei regenerabile şi dezvoltarea sistemelor inteligente de energie (1.118.545.521 euro).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.