Ancheta Chinei pare să vizeze în principal Spania, Olanda, Franța și Danemarca, cei mai mari exportatori de carne de porc din UE către China, conform Reuters.
Declarația urmează anunțului făcut săptămâna trecută de Comisia Europeană, care a anunțat că va impune, începând cu luna iulie, taxe pentru a contracara subvențiile acordate de guvernul chinez pentru automobilele electrice de export.
Ministrul economiei, Carlos Cuerpo, a declarat că Spania și UE lucrează pentru a găsi un echilibru care să evite un război comercial, protejând în același timp produsele sale de practicile comerciale neloiale.
"La fel cum nu poate exista un război comercial, nu poate exista nici o cursă a subvențiilor", a declarat Cuerpo, care este și ministrul spaniol al comerțului, în cadrul unei conferințe la Santander. "Lucrăm deja prin intermediul Uniunii Europene pentru a găsi soluții care să ofere o cale de urmat fără a afecta sectorul."
Ministrul agriculturii, Luis Planas, a declarat că nu se așteaptă la măsuri imediate, după ce China a declarat că investigația, începută luni, ar putea dura mai mult de un an.
"Sper și mă aștept să existe loc pentru înțelegere, pentru negociere și pentru a evita impunerea de tarife pentru produsele agricole și alimentare", a declarat Planas reporterilor la Madrid.
Investigația anunțată luni de Ministerul Comerțului din China se va concentra asupra cărnii de porc, cum ar fi carnea proaspătă și congelată, dar și organele.
Spania a exportat 560.488 de tone de produse din carne de porc în valoare de 1,2 miliarde de euro (1,29 miliarde de dolari) în China în 2023, reprezentând 20,3% din volumul total al exporturilor sale de carne, potrivit Interporc, asociația producătorilor de carne de porc din Spania.
Spania reprezintă 21% din totalul importurilor de carne de porc din China, potrivit Interporc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.