Întrebarea firească este de ce? Pentru a se apăra de urși. Da, de urși. Până la programul Shuttle cu navetele lui spațiale ce reveneau pe Pământ după îndeplinirea misiunii, se foloseau capsule menite să protejeze viața echipajului în drumul lor spre casă. URSS-ul folosea, în acest scop, aparatele Soiuz, fixate de rachetele cu același nume.
Modulul de aterizare al sovieticilor era un fel de copie a dispozitivului utilizat de americani în perioada programului Apollo. Dar, dacă în cazul SUA, capsula cu astronauți cădea, de obicei, în ocean, de unde era pescurită de US Navy, aparatul sovietic pica, de regulă, undeva în Asia centrală. Și aici începeau problemele.
Citește și Prosopul care a atârnat 10 ani în spațiu a fost recuperat
Aleksei Leonov a fost primul om care a ieșit în spațiu deschis. Modulul lui a aterizat în pădurile acoperite de zăpadă din Munții Ural, la circa 1000 de kilometri de locul unde era așteptat de echipele de recuperare. Din fericire, avea asupra lui un pistol PM calibru 9 mm. Astfel, s-a putut apăra de urși și alte animale sălbatice.
Timp de două zile, Leonov și colegul lui, Pavel Beliaev, au tremurat de frig și de teamă să nu fie atacați. Nu s-a întămplat, dar pistolul din dotare l-au folosit pentru a ține animalele la distanță. După acest incident, Leonov a insistat și a reușit să convingă autoritățile ca este nevoie de o armă specială. Astfel, a apărut TP-82, o armă capabilă să ucidă inclusiv animale mari și să tragă rachete de semnalizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.