Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rata șomajului ajustată sezonier a urcat la 5,5% față de 5,4% în luna septembrie.
Ce se poate observa din documentele INS este că rata șomajului în rândul tinerilor a urcat semnificativ, ajungând la 22,9%. De asemenea, rata somajului la barbati a fost cu 1,4 puncte procentuale mai mare decat la femei.
Numărul șomerilor între vârstele de 15-74 ani estimat pentru luna octombrie a anului 2022 a fost de 453.200 persoane, în creștere față de luna precedentă când au fost 445.600 persoane, dar în ușoară scădere față de luna octombrie 2021 (454.900 persoane).
Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 1,4 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 6,1% în cazul persoanelor de sex masculin și 4,7% în cazul celor de sex feminin.
De reținut este faptul că nivelul ridicat, de 22,9%, al ratei șomajului se regăsește în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 24 ani, mai observă INS.
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2022 (3,4% în cazul femeilor și 4,9% al bărbaților).
Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,8% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2022.
Citește și:
Drepturi suplimentare pentru angajații români. Legea a fost promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea şi completarea Codului muncii şi a Codului administrativ în care sunt prevăzute mai multe drepturi suplimentare pentru salariaţi, printre care acela de a li se acorda un concediu în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie.
Legea mai prevede că funcţionarii publici pot lucra în regim de telemuncă.
Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 53/2003 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 în scopul transpunerii în legislaţia naţională a mai multor directive europene.
Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiţii de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puţin şase luni la acelaşi angajator. Angajatorul are obligaţia să-i răspundă motivat, în scris, în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.
Legea stipulează că angajatorul are obligaţia acordării pe o perioadă de cinci zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului, a concediului de îngrijitor în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare. Perioada acestui concediu nu se include în durata concediului de odihnă anual şi constituie vechime în muncă şi în specialitate. Prin derogare de la lege, salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asigurate, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei, au mai stabilit parlamentarii.
Totodată, perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare. Problemele medicale grave, precum şi condiţiile pentru acordarea concediului de îngrijitor se stabilesc prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi al ministrului Sănătăţii.
Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.