Profesorul de economie Mircea Coşea a venit cu o soluţie care ar putea face ca bugetul fiecărei familii să se echilibreze anul acesta, iar cheltuielile suplimentare făcute urmare a creşterii preţurilor la energie şi carburant să se compenseze.
"Problema care, din punctul meu de vedere, este importantă şi o consider ca un pericol (n.r. - anul acesta, în contextul creşterii preţurilor la energie) este lipsa de activitate în domeniu pregătirii producţiei agricole în anul 2022. Şi nu mă refer neapărat la producţia agricolă cerealieră; mă refer la cea de legume-fructe. Această producţie pe care noi o realizăm în cantităţi destul de însemnate o pierdem în proporţie de 38, până la 40% din lipsa capacităţii de prelucrare.
Dacă această situaţie se menţine va fi complicat, pentru că vom putea fi martorii unei creşteri a Euro faţă de Leu, într-o proporţie însemnată, pentru că, din lipsa unei cantităţi de mărfuri interne ca urmare a falimentelor - mă refer la produse agroalimentare - importurile vor creşte, iar această creştere a importurilor va destabiliza şi rata de schimb.
Deci acum ar trebui, poate mai important decât măsurile de corijare a liberalizării preţului la energie, ca Ministerul Agriculturii să prezinte un program de stimulare foarte rapidă a producţiei procesatorilor români, adică a industriei alimentare româneşti care să poată prelua, prin diferite forme de colectare de la fermieri, de depozitare şi de prelucrare primară, local, prin mici societăţi de prelucrare a acestei producţii agricole care să intre pe piaţă", a subliniat Mircea Coşea.
Cum ar putea fi echilibrate bugetele familiale
"Intrarea pe piaţă în perioada mai-octombrie, chiar noiembrie, a unei cantităţi importante de produse agroalimentare româneşti va putea să micşoreze importul, va reglementa preţurile, în direcţia scăderii lor la raft, care ar putea face ca bugetele de familie să fie echilibrate - cumva, nu total - în raport cu cheltuielile mari pe care vor trebui să le facă oamenii pentru facturi şi pentru utilităţi, în condiţiile în care nu se reglementează piaţa energiei acum, imediat, până la 1 aprilie 2022", a explicat profesorul Mircea Coşea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.