"Aşteptam de mult această ordonanţă pentru darea în plată a activelor din energie. Este parte a planului pe care îl discutăm cu Comisia Europeană pentru restructurarea CEH, companie care a primit un ajutor de salvare acum câţiva ani şi acum are datorii foarte mari pe care nu le poate plăti şi o să treacă printr-o procedură prin care două grupuri energetice vor fi scoase în afară şi vor deveni noi companii, iar minele vor intra într-un proces de închidere controlată", a explicat Chiriţoiu.
El a subliniat că minele nu vor fi închise imediat, ci producţia lor va scădea treptat, până la momentul închiderii. "Cele două grupuri energetice care vor continua să funcţioneze sunt cel de la Paroşeni şi unul de la Mintia, care vor primi şi subvenţii prin viitoarea schemă privind piaţa de capacitate, întrucât vor furniza servicii pentru echilibrarea sistemului", a adăugat preşedintele Consiliului Concurenţei.
În dialog cu Uniunea Europeană
Anterior, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, Florin Ciocănelea, consilier pe probleme de energie al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a explicat că prin această Ordonanță "se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente (...) şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită".
Citește și Legea dării în plată. Schimbările sunt mai mult decât importante
"Actul aprobat astăzi de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea", a afirmat Ciocănelea.
Consilierul premierului a explicat că "toate aceste eficientizări, toate aceste modernizări se fac şi se vor face numai în strict dialog (...) cu Comisia Europeană, toate având şi avizul Consiliului Concurenţei".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.