Publicitate
De duminică, reclamațiile pentru comportamentul agresiv se fac online
Începând de duminică, 27 octombrie, participanții la trafic pot sesiza comportamentul agresiv al șoferilor direct prin aplicația Ministerului Administrației și Internelor (hub.mai.gov.ro), la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere). Această inițiativă a Poliției Române vine în sprijinul prevenirii violenței în trafic și permite cetățenilor să furnizeze probe sau indicii despre acțiunile periculoase ale altor șoferi.
Poliția Română a subliniat că prevenirea și combaterea agresivității în trafic reprezintă o prioritate, implicând mecanisme noi de intervenție pentru protejarea victimelor și sancționarea rapidă a celor vinovați.
Ce informații sunt necesare pentru a depune o sesizare
Pentru ca o sesizare să fie considerată validă, aceasta trebuie să includă datele complete de identificare ale persoanei care face reclamația (nume, prenume, CNP sau cod de identificare) și informații de contact (număr de telefon și adresă de corespondență). De asemenea, este necesară o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea celor percepute și a înregistrării audio-video, împreună cu detalii despre locul și ora incidentului. Aceste elemente contribuie la identificarea rapidă a locului și circumstanțelor în care a avut loc fapta.
Manevre considerate comportament agresiv
Legislația în vigoare definește mai multe comportamente ce pot fi considerate agresive în trafic, iar printre acestea se numără:
Deplasarea succesivă pe benzile de circulație, cu alternare stânga-dreapta, pentru depășirea unui șir de vehicule;
Întoarcerea prin frâna de ajutor, pornirea bruscă prin patinarea excesivă a roților;
Conducerea prea aproape de un alt vehicul, fie din față, spate sau lateral, și frânarea bruscă fără motiv, intimidând șoferul din proximitate;
Folosirea repetată a semnalelor luminoase sau sonore pentru a forța nejustificat vehiculele din față să elibereze banda;
Conducerea mopedelor sau motocicletelor cu o singură roată pe carosabil și manevrele bruște destinate intimidării celorlalți participanți la trafic.
Aceste manevre, considerate periculoase și intimidante, nu numai că pot provoca accidente, dar sunt și un pericol pentru siguranța generală a traficului.
Sancțiuni pentru comportamentul agresiv
Conform articolului 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, comportamentul agresiv este sancționat cu 4-5 puncte de amendă, adică între 660 și 825 de lei. Pe lângă amendă, șoferii agresivi riscă suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.
Măsura, spune Poliția Română, va încuraja un comportament responsabil la volan și va contribui la scăderea incidenței accidentelor și a violenței în trafic. Astfel, noua funcționalitate a aplicației MAI se dorește un mijloc eficient prin care cetățenii să poată participa activ la sporirea siguranței rutiere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.