Publicitate
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis cu scăderi de peste 6% pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 22,083 milioane de lei (4,462 milioane euro), după 30 de minute de la debutul şedinţei.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, era în scădere cu 6,19%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra o depreciere de 6,18%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 6,03%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, cu 6,41%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor era în scădere cu 5,27%, în timp ce BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a consemnat o depreciere de 5,7%.
Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 5,37%.
Potrivit informaţiilor BVB, UCM Reşiţa este singura companie care a deschis în creştere şedinţa de luni (+15%). Cele mai importante scăderi erau consemnate de acţiunile Casa de Bucovina - Club de Munte (-14,44%), Romcab (-14,19%) şi Sinteza (-13,54%), transmite Agerpres.
Citeşte şi: Valutele europene, în cădere liberă
Monedele europene au coborât luni dimineaţa la noi minime pe măsură ce războiul din Ucraina escaladează, ceea ce îi determină pe traderi să vândă o parte din cele activele lor cele mai lichide, transmite Bloomberg.
Pe pieţele din Asia, moneda euro a ajuns la paritate cu francul elveţian, pentru prima dată după luna ianuarie 2015, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia. De asemenea zlotul polonez a atins un minim istoric în raport cu moneda euro. În ultima săptămână, toate monedele din Europa de Est s-au depreciat în raport cu dolarul, în frunte fiind rubla rusească.
Analiștii, îngrijorați de evoluția evenimentelor în Ucraina
"Nu putem să evaluăm raţional când anume monedele europene vor înceta să scadă, până când nu vom vedea un indiciu cu privire la sfârşitul invaziei Ucrainei de către Rusia. Monedele ţărilor care sunt cele mai apropiate de zona de război au fost vândute din cauză că vor fi cele mai afectate de consecinţele sancţiunilor impuse Rusiei", a declarat Daisaku Ueno, analist şef la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co.
Nicio monedă europeană nu a fost scutită de tendinţa de vânzare în ultima lună. Moneda euro, a doua cea mai tranzacţionată monedă la nivel mondial, s-a depreciat cu aproape 5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.