Curtea federală de apel pentru Districtul Columbia trebuie să se pronunțe până pe 6 decembrie cu privire la legalitatea legii ce impune ByteDance, compania-mamă a TikTok, să vândă activele americane înainte 19 ianuarie 2025, sub sancțiunea interzicerii definitive pe teritoriul american a platformei. Mișcarea se încrie intr-o luptă juridică mai largă dintre TikTok și guvernul SUA, care se tem că aplicația de partajare a videoclipurilor scurte amenință securitatea națională din cauza accesului său la datele personale ale utilizatorilor americani.
Dacă instanța va decide să mențină această lege, ar însemna că gigantul chinez va trebui să vândă rapid TikTok, care are în prezent 170 de milioane de utilizatori americani, sau riscă interzicerea platformei în Statele Unite. Această opțiune ar necesita probabil o acțiune imediată din partea TikTok, care ar putea merge la Curtea Supremă sau ar putea încerca să conteste decizia la Curtea de Apel din Districtul Columbia.
Un alt rezultat posibil ar putea fi o decizie de menținere a legii, dar subliniind că aplicarea acesteia la TikTok este nedreaptă... Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, proprietatea asupra TikTok de către ByteDance, o companie chineză, reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, deoarece ar putea permite Chinei să manipuleze informațiile împărtășite de americani prin intermediul aplicației. Dar instanța ar putea constata, de asemenea, că această legislație încalcă principiul constituțional de interzicere a legilor „pedepsei directe” împotriva unei anumite persoane sau entități, cunoscute sub numele de „Bills of Attainder”.
Un al treilea scenariu
În acest scenariu, instanța ar putea recomanda guvernului SUA să treacă printr-un proces pentru a certifica oficial că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Această mișcare ar oferi platformei un timp semnificativ sau o șansă de a se conforma înainte de orice interdicție. Între timp, TikTok și utilizatorii ei continuă să pledeze împotriva acestei legislații, argumentând că este o încălcare a Constituției, inclusiv a drepturilor americanilor la libertatea de exprimare.
În sfârșit, instanța ar putea să declare legea neconstituțională. TikTok și compania mamă au afirmat deja că această legislație ar fi o încălcare totală a drepturilor la libertatea de exprimare garantate de Primul Amendament. Argumentul lor este clar: această lege ar reprezenta o ruptură semnificativă cu tradiția americană de a apăra un internet deschis și gratuit, stabilind un precedent potențial periculos pentru reglementarea platformelor tehnologice.
În acest caz, Departamentul de Justiție ar putea contesta decizia, încercând să ducă cazul la Curtea Supremă. Acesta din urmă ar putea avea apoi ultimul cuvânt cu privire la legalitatea legii și implicațiile acesteia pentru TikTok, utilizatorii săi și relația dintre Statele Unite și China...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.