Care va fi evoluția în continuare a celor două materii prime - petrolul și aurul - depinde deciziile a doi oameni. Este vorba de președintele Rezervei Federale (FED), Jerome Powell, și de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. Cei doi se vor afla, marți, la Capitol Hill pentru a da explicații în fața Comitetului bancar al Senatului american, o datorie periodică.
În conferința sa de presă săptămâna trecută, după reuniunea FED din luna septembrie, Powell a sugerat că mijlocul anului 2022 ar fi o țintă adecvată pentru a pune capăt programului Băncii centrale de achiziții de active, care a durat 18 luni și a totalizat 2,2 trilioane de dolari. Planul FED, numit ”dot-plot”, prevede, de asemenea, ca dobânzile de referință, menținute la un nivel aproape de zero de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, să fie majorate în orice moment începând de anul viitor.
Totuși, declarațiile lui Powell din Senatul SUA pot obliga la o reconsiderare a acestor obiective, în funcție de modul în care le interpretează experții, care încearcă să citească printre rânduri. centrale. ”Poate ar trebui să le etichetăm Taper Testimony Tuesday?”, a întrebat economistul Eamonn Sheridan într-o postare pe ForexLive.
În ceea o privește pe Yellen, prima ei precoupare este de a știi dacă Congresul va accepta un nou acord privind plafonul datoriei SUA, înainte de termenul limită din 30 septembrie, ceea ce va antrena blocarea administrației SUA și va aduce țara în pragul incapacității de plată a datoriei interne.
Citește și Prețul gazelor naturale. Salvarea vine de unde nu te aștepți
Toate aceste momente au avut efect imediat pe piața materiilor prime. Prețurile petrolului au crescut luni pentru a cincea zi consecutivă. Scumpirea aurului negru a fost stimulată și de problemele legate de livrările de țiței pe fondul scăderii parțiale a producției din SUA după uraganul de acum o lună. În aceste condiții, petrolul american marca WTI (West Texas Intermediate) a urcat la 75,05 dolari pe baril, adică un plus săptămânal de 2,8%. Petrolul marca Brent, de referință în Europa a câștigat 1,02 cenți, sau 1,3%, atingând 78,25 dolari, după ce depășise pragul psihologic de 80 de dolari/baril. Este un avans de 3,7% în interval de o săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.