"Având în vedere targetul stabilit de Echipa centrală de criză şi înţelegând că principalul instrument este testarea în masă, estimez că vor fi necesare două sau trei testări în masă, ceea ce înseamnă 7-11 milioane de teste", a spus miercuri Igor Matovic, în finalul unei şedinte de guvern.
La 7 noiembrie, Slovacia a lansat a doua etapă de testare la nivel naţional pentru depistarea coronavirusului, după un prim val de teste care a dezvăluit că peste 1% din cei 3,6 milioane de oameni testaţi sunt pozitivi. "Am descoperit practic o armă atomică împotriva COVID-19", a declarat atunci premierul Matovic reporterilor, lăudând participarea ridicată la teste.
Slovacia - cu 5,5 milioane de locuitori - a înregistrat aproape 90.000 infectări cu noul coronavirus şi aproape 600 de decese de la începutul pandemiei. Cel mai recent bilanţ zilnic, anunţat marţi, de 1311 de noi contaminări în 24 de ore, este semnificativ mai mic comparativ cu cele peste 3000 raportate în urmă cu câteva săptămâni, iar guvernul a început să redeschidă cu limite teatrele, cinematografele şi sălile de fitness, închise după reintroducerea stării de urgenţă la 1 octombrie, în contextul intensificării propagării virusului la venirea toamnei, ca în multe alte ţări din Europa centrală. Adunările sunt însă restricţionate în continuare, iar mare parte din restaurante şi şcoli rămân închise.
Citește și OMS pune lucrurile la punct. ADEVĂRUL despre VACCINURI
Miercuri, Comisia Europeană le-a recomandat statelor membre ale Uniunii Europene să folosească teste rapide pentru depistarea cazurilor de COVID-19 atunci când nu pot fi realizate teste Real Time PCR. Recomandarea principală a executivului comunitar este ca testele antigen rapide să fie folosite ''în situaţii specifice'' pentru a identifica prompt contaminările într-un nou focar epidemic sau pentru a monitoriza persoanele din categoriile de risc, cum ar fi personalul sanitar sau persoanele din căminele de bătrâni. Testele antigen sunt mai rapide şi mai ieftine decât testele moleculare Real Time PCR, dar precizia lor este mai redusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.