Că situația este anormală, cu o cerere excesiv de mare de minereuri și de materii prime este confirmată de piețele futures, unde mari cantități de produse sunt oferite la preț redus. Acest fenomen înseamnă o lipsă de materii prime.
Situația este deosebit de gravă în cazul metalelor, unde prețurile la vedere pentru o serie de contracte de la Bursa de Metale din Londra sunt mai mari decât cele la contractele cu livrare mai târzie, deoarece comercianții sunt interesați de livrări imediate. "Este o situație foarte radicală", spune Nicholas Snowdon, analist la Goldman Sachs: "Situația este chiar fără precedent"
Deficitul a apărut pe fondul unei inflații ridicate, deja de lungă durată, alimentată de problemele logistice și de creșterea cererii din partea multor economii care se refac după pandemia de conoravirus. Prețurile de consum din SUA cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani. Este suficient să spunem că inflația a ajuns la 7,5% în ianuarie.
Pentru mai puțin de o săptămână
Stocurile de cupru de pe principalele burse au scăzut la puțin peste 400.000 de tone. O cantitate care poate satisface necesarul economiei globale pentru mai puțin de o săptămână. De asemenea, stocurile de aluminiu sunt scăzute. Topitoriile din Europa și China reduc producția din cauza creșterii prețurilor la electricitate.
"Stocurile de aluminiu sunt la minim nu numai în depozite", explică Michael Widmer, analist la Bank of America, "ci pe tot parcursul lanțului de aprovizionare. În sistem a apărut un tampon de siguranță scăzut." Prețul tonei de aluminiu a urcat săptămâna trecută peste 3.200 de dolari, un maxim al ultimilor 13 ani. Prețurile au crescut puternic după anunțul lui Goldman potrivit căruia stocurile s-ar putea epuiza încă din 2023.
Scăderea producției este doar unul dintre motivele care stau la baza problemelor de aprovizionare. Principalul indice al materiilor prime, Bloomberg Commodity Spot, a crescut cu peste 10% în acest an și a stabilit un record în februarie. Nouă din cele 23 de contracte pe baza cărora este calculat indicele se tranzacționează cu discount, potrivit Refinitiv.
Este o catastrofă
Alte motive ale deficitului sunt lipsa de investiții în noile exploatări miniere și câmpuri petroliere, vremea nefavorabilă și problemele de pe lanțul de aprovizionare cauzate de pandemie.
"Riscul unor penurii la sfârșitul iernii este scăzut", a declarat analistul ICIS, Thomas Rogers, "dar piața va avea nevoie de rezerve mari în timpul verii pentru a preveni o repetare a situației actuale”. Nu este bine nici pe piețele alimentare. Stocurile de cafea Arabica, de exemplu, sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani. Este o catastrofă, a comentat Carlos Mera.
Prețurile Arabica la ICE au sărit recent la 2,59 dolari pe livră (453 g), un maxim al ultimilor zece ani. Creșterea prețurilor pentru luna și jumătate a anului 2022 este deja de 13%. Prețurile la arabica sunt acum mai mult decât duble față de cele de la jumătatea lunii februarie 2021.
Alte piețe sunt, de asemenea, amenințate de penurie. Citigroup, de exemplu, consideră că cererea de litiu, principala materie primă pentru baterii, va depăși oferta cu 6% în acest an, din cauza creșterii vânzărilor de mașini electrice. Anul trecut, prețul carbonatului de litiu, care poate fi utilizat în baterii, a crescut cu peste 400%, ajungând la peste 50.000 de dolari pe tonă. Având în vedere stocurile limitate, Citigroup consideră că va fi nevoie de prețuri "astronomice" pentru a reduce cererea și a aduce piața în echilibru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.