Publicitate
"Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB", se menţionează în raport.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,73 miliarde de lei, respectiv 59,9%. Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 21,91 miliarde de lei (24,89%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 7,47 miliarde de lei, respectiv 8,49% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7.867.506 milioane de participanţi în mai.
Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Daniel Apostol, director de comunicare la ASF, a oferit informaţii despre dosarul în care angajaţi ai BRD Pensii sunt cercetaţi pentru delapidare.
"În primul rând, vă reamintesc că în mijlocul lunii mai am efectuat un control permanent la această societate. Am constatat atunci grave abateri de la reguli de guvernanță corporativă și grave abateri cu privire la evidența situațiilor contabile ale administratorului. Am intervenit, am reacționat prompt, am sancționat întreaga conducere a acestui administrator de pensii private, inclusiv cu retragerea autorizațiilor și cu amendă.
Am sesizat atunci și organele în drept ale statului cu privire la posibile alte încălcări ale legii și iată că se dovedește că s-au constatat și alte abateri grave, care au dus la concluzia că acolo avem de-a face cu o delapidare.
Am cerut reprezentanților acționarilor acestei companii să reîntregească fondurile proprii ale acestui administrator de fonduri de pensii private.
Vreau să precizez că am sancționat fapte care au afectat banii proprii administratorului de fonduri și nicidecum fondul de pensii în sine, ci banii proveniți din comisioanele percepute de aceste firme, fie pe contribuțiile cetățenilor, fie pe administrarea activului net. Fondul de pensii, contribuțiile cetățenilor la fondul lor de pensii privat au rămas, din fericire, neatinse. Nu au avut legătură cu acest act de delapidare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară face controale inopinate, preventive la toți administratorii de fonduri de pensii. În plus, trebuie să vă spun că Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat o decizie importantă, așa cum a fost anunțată inițial de președintele Autorității. Impunem administratorilor să facă publică structura investițiilor, o frecvență lunară și nu trimestrială.
Am transmis un proiect de Ordonanță de Urgență prin care vom elimina comisionul pe contribuțiile făcute de fiecare cetățean la pilonul II, tocmai pentru a realiza un sistem echitabil, și, în același timp, interzicem administratorilor de fonduri de pensii private să investească în active cu grad de risc foarte ridicat, tocmai din dorința și din misiunea Autorității de Supraveghere Financiară de a proteja contribuțiile cetățenilor la fondul de pensii private pilonul II.
Ce garanții avem că astfel de nereguli nu se întâmplă și în altă parte? Avem garanția, și vă rog să aveți această încredere, că Autoritatea de Supraveghere Financiară și-a sporit activitatea de supraveghere, și-a sporit și activitatea de control. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.