Autoritatea națională de reglementare din Ucraina a confirmat că rotația personalului de la fața locului a început de dimineață și că cei care au plecat au fost deja înlocuiți de alți angajați ucraineni.
Directorul general Grossi, care și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la bunăstarea personalului ucrainean de la locul accidentului din 1986, a salutat vestea privind rotația parțială a personalului. Acesta a declarat că aceștia și-au îndeplinit sarcinile importante de lucru în condiții extrem de stresante și obositoare, în prezența unor forțe militare străine și fără o odihnă adecvată.
Situația dificilă a personalului de la centrala nucleară de la Chornobîl din ultimele săptămâni a pus în pericol unul dintre cei șapte piloni indispensabili ai securității nucleare pe care acesta i-a prezentat la începutul acestei luni, care prevede că "personalul de exploatare trebuie să fie capabil să își îndeplinească sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără a fi supus unor presiuni nejustificate".
Forțele rusești au preluat controlul centralei nucleare de la Chornobîl la 24 februarie, dar personalul ucrainean a continuat să gestioneze operațiunile zilnice de la acest sit, unde se află instalațiile de gestionare a deșeurilor radioactive. Înainte de rotația de astăzi, aceeași tură de lucru se afla la fața locului încă din ziua anterioară intrării forțelor rusești în zonă.
Pripiat iar în fundal se vede centrala nucleară de la Cernobîl
"Este o evoluție pozitivă - deși așteptată de mult timp - faptul că o parte din personalul de la centrala nucleară de la Chornobîl a fost rotit și s-a întors la familiile lor. Aceștia merită tot respectul și admirația noastră pentru că au lucrat în aceste circumstanțe extrem de dificile", a declarat directorul general Grossi. "Au stat acolo mult prea mult timp. Sper sincer că și personalul rămas din acest schimb va putea să se rotească în curând."
Centrala de la Cernobîl. Circa 100 de angajați au devenit "prizonieri de război"
Situația dificilă și incertă de la centrala nucleară de la Chornobîl a subliniat importanța unei inițiative a AIEA care vizează asigurarea siguranței și securității instalațiilor nucleare din Ucraina, a declarat directorul general. Acesta a precizat că a continuat consultările în vederea convenirii unui cadru pentru furnizarea de asistență din partea AIEA. "Cu acest cadru în vigoare, agenția ar fi în măsură să ofere asistență tehnică eficientă pentru operarea în condiții de siguranță și securitate a acestor instalații", a spus el.
În sudul Ucrainei, cele două unități în funcțiune de la centrala nucleară Zaporizhzhya și-au mărit treptat producția de energie până la două treimi din capacitatea lor maximă de aproximativ 1.000 de megawați electrici (MWe) fiecare, după ce săptămâna trecută au fost reparate două linii de alimentare, una externă și una la fața locului, a declarat autoritatea de reglementare.
Centrala nucleară Zaporizhzhya are acum disponibile trei linii electrice externe de înaltă tensiune (750 kV), inclusiv una în stand-by. Autoritatea de reglementare a reiterat faptul că sistemele de siguranță ale centralei nucleare sunt pe deplin funcționale pe amplasament, care este controlat de forțele rusești din 4 martie.
În ceea ce privește situația celor patru centrale nucleare operaționale din Ucraina, autoritatea ucraineană de reglementare a declarat că opt din cele 15 reactoare din țară au rămas în funcțiune, inclusiv cele două de la centrala nucleară Zaporizhzhya, trei de la Rivne, unul de la Khmelnytskyy și două din Ucraina de Sud. Nivelurile de radiații la toate centralele nucleare se află în limitele normale, iar sistemele de siguranță funcționează, a precizat autoritatea.
În ceea ce privește garanțiile, agenția a declarat că situația a rămas neschimbată față de cea raportată anterior. Agenția încă nu a primit transmisiuni de date de la distanță de la sistemele sale de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Chornobîl, dar astfel de date au fost transferate la sediul AIEA de la celelalte centrale nucleare din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.