Publicitate
Ecorec SA a transmis un comunicat prin casa de avocatură Stoica și Asociații, prin care neagă informațiile apărute conform cărora la Glina s-ar fi aruncat deseuri cu iod radioactiv.
Conform Ecorec, deșeurile au fost izolate la intrare iar conținutul era de iod medicinal.
Iată ce spune comunicatul:
"In urma aparitiei in presa in data de 07.02.2019 a mai multor informatii care dezinformeaza si creeaza panica in randul populatiei privind activitatea desfasurata la depozitului Glina, ECOREC S.A. in calitate de administrator al depozitului Glina, reprezentată conventional prin SCA STOICA & Asociati
Emite urmatorul COMUNICAT DE PRESA
Cu privire la informatiile eronate din articolul „Groapa de gunoi Glina, o nouă poluare cu iod radioactiv” reluat in cadrul stirilor referitor la o posibila poluare cu iod radioactiv in incinta depozitului Glina:
1. În raport de continutul acestui articol, avem mai multe precizări de făcut, având în vedere informatiile false publicate, precum si consecintele unor asemenea informatii lansate în mass – media atât fată de reputatia societătii , ECOREC S.A. cât si pentru dezinformarile si crearea de panica in rândul populatiei;
2. În primul rând, cu privire la afirmatiile false referitoare la faptul că “Un nou pericol de poluare, de această data cu iod radioactiv, pentru localnicii din jurul gropii de gunoi Glina” vă învederăm că în realitate pericolul unei poluari, indiferent de natura ei, nu exista la depozitul Glina, datorita tehnologiilor folosite pentru constructia acestuia cat si a fluxului tehnologic de operare
3. Adresa nr. 877 din data de 22.10.2018, la care se face referire în articolul anterior amintit, a fost transmisă de ECOREC SA către un operator de salubritate si nu către agentii economici si Primaria sectorului 2, asa cum sustine în fals AEDE. Prin aceasta adresa ECOREC SA a informat operatorul de salubritate de sistarea serviciilor datorita rezultatelor obtinute cu ocazia unor verificarilor din cadrul fluxului tehnologic cand s-a constatat ca in deseurile predate pentru tratare s-au regasit textile îmbibate în iod medicinal ( iod folosit in mod uzual in unitatile sanitare din Romania).
4. În al doilea rând, afirmatiile „că au fost aduse în incinta gropii de gunoi Glina deșeuri care conțin iod radioactiv”, sunt false, deseurile respective nu au fost eliminate in incinta depozitului, transportul respectiv fiind identificat si izolat in zona de securitate de la intrarea in amplasament, unde in prezenta autoritatilor deseurile contaminaate au fost izolate si preluate in custodie in vederea eliminarii conforme de catre echipa tehnica a IFIN HH.
5. Conform proceselor verbale incheiate de autoritati cu aceasta ocazie, au fost detectate deseuri textile contaminate cu iod de provenienta medicala, care au fost izolate si preluate in conditii de maxima securitate in conformitate cu normele europene in vigoare. In urma verificarilor făcute de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare în amplasamentul depozitului Glina nu au fost constatate diferente de valoare fata de valoare fondului natural radioactiv.
6. În al treilea rând, cu privire la poluarea „legată de deseurile toxice provenite de la Aro Câmpulung care au fost amestecate cu deseurile municipale”, vă aducem la cunostintă că aceasta a făcut obiectul dosarului penal nr. 501/P/2012 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmărire penală si criminalistica. În cadrul respectivului dosar penal s-au efectuat cercetări cu privire la tentativa societătii GLOBAL ECO CENTER SRL de a depozita in data de 23.09.2010 la depozitul Glina deseuri netratate însa declarate in acte (formulare de încărcare descărcare si buletine de analiza) ca fiind stabilizate. Respectivul dosar penal nr. 501/P/2012 s-a finalizat cu trimiterea în judecată in data de 01.06.2016 a inculpatilor Tifan Vasile si GLOBAL ECO CENTER SRL, ECOREC SA având doar calitatea de martor. Asa cum rezultă din documentele oficiale, intreaga cantitatea de deseuri pe care GLOBAL ECO CENTER SRL a încercat sa o elimine la depozitul Glina a fost inventariata, sigilata si stocata temporar pe o platforma betonata fără ca aceste deseuri sa ajungă in zona activa de depozitare. Ulterior, in data de 09.12.2010 aceste deseuri au fost preluate in integralitate de către GLOBAL ECO CENTER SRL pentru a fi transportate si neutralizate la Câmpulung Muscel.
7. Referitor la afirmatiile privind sentinta dispusa de Tribunalul din Roma, facem urmatoarele precizari:
- ECOREC SA nu este parte in dosarul din Italia
- In cei 18 ani de activitate, ECOREC SA nu a fost implicată niciodată în nicio actiune de spălare de bani sau de evaziune fiscală, societatea nu a făcut obiectul vreunei cercetări si neexistand pe rol nicio cercetare penala în acest sens
- Hotărârea dispusa de Tribunalul din Roma nu este definitivă, putând fi atacată cu apel și apoi cu recurs, iar în tot acest timp prezumția de nevinovăție subzista
Mentionam ca fata de acest subiect vom veni cu precizari ulterioare.
8. Pe cale de consecintă, în cadrul articolului de presă mai sus amintit care reprezinta publicitate plătită de către AEDE s-au adus acuzatii grave la adresa ECOREC S.A. în conditiile în care, la o minimă diligentă din partea oricărui redactor cu privire la aceste acuzatii se putea observa cu usurintă, caracterul neadevarat ala acestora. Toate afirmatiile mediatizate sunt neadevărate si modul în care au fost difuzate publicului denotă o rea – credintă evidentă cu rol de a crea panică în rândul populatiei si cu scopul de a denigra activitatea ECOREC S.A. de la depozitul Glina".
Citește și: Poluare cu iod radioactiv lângă București. De unde vine pericolul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.