Reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti va consta în înlocuirea unor secţiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10% din lungimea reţelei, relatează Agerpres.
"Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane euro, finanţată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să îşi atingă obiectivele în materie de eficienţă energetică şi va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Citește și: Societate de asigurări AMENDATĂ. Nu a făcut ce trebuie
Sprijinul preconizat va fi acordat sub forma unui grant direct finanţat din fondurile structurale ale UE gestionate de România.
Ca mărime, sistemul de termoficare din Bucureşti este primul din UE şi al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport şi 2.800 km de conducte pentru sistemul de distribuţie.
Întrucât căldura introdusă în sistem provine în proporţie de aproximativ 80% din instalaţii de cogenerare, Comisia a constatat că sistemul de termoficare din Bucureşti este un sistem eficient de termoficare şi răcire centralizată, astfel cum este definit acest concept în Directiva privind eficienţa energetică. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este necesară - întrucât proiectul nu ar putea fi realizat fără sprijin public - şi proporţională - deoarece proiectul va oferi o rată de rentabilitate rezonabilă.
Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura nu denaturează concurenţa şi este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special datorită reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a sistemului de termoficare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.