Sistarea livrărilor de gaze din Rusia încinge spiritele între Chişinău şi Tiraspol

DCBusiness Team |
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Chișinăul reafirmă deschiderea pentru livrările de gaze naturale în Transnistria, în condiții legale.

Chișinăul nu s-a opus și nu se opune livrărilor de gaze naturale către malul stâng al Nistrului, respectând cadrul legal în vigoare, a transmis vineri președinția Republicii Moldova. Declarația vine în contextul acuzațiilor liderului separatist transnistrean Vadim Krasnoselski, care, recent întors de la Moscova, a susținut că autoritățile moldovene blochează aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii, după ce Rusia a sistat unilateral livrările începând cu 1 ianuarie 2025, relatează Ziarul Național din Chișinău.

Citeşte şi: Kremlinul pune condiții: Transnistria poate primi gaz, dar Republica Moldova trebuie să colaboreze

Krasnoselski i-a cerut președintei Maia Sandu să intervină pentru a permite accesul gazelor în Transnistria și a preveni o agravare a crizei. Într-un mesaj publicat pe Telegram, liderul transnistrean a acuzat Chișinăul că obstrucționează furnizarea gazelor prin compania „Natural Gaz DC” SRL, deținută de Arcadie Vicol. Acesta a anunțat recent semnarea unui „contract-cadru” cu „Tiraspoltransgaz”.

 

Replica autorităților de la Chișinău

 

Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al președintei Maia Sandu, a respins acuzațiile lui Krasnoselski, afirmând că acestea „distorsionează realitatea”. El a subliniat că problema își are originea la Moscova, nu la Chișinău.

„Așa cum a declarat președinta Maia Sandu, Chișinăul nu a blocat niciodată și nu blochează livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, în condiții legale. Din contră, autoritățile oferă tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv cât mai rapid. Declarațiile domnului Krasnoselski reprezintă o denaturare gravă a faptelor. Este cunoscut faptul că singura companie autorizată să livreze gaze în Transnistria este Moldovagaz, în care Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni,” a explicat Zaharov.

 

Controverse în jurul „Natural Gaz DC”

 

Arcadie Vicol, proprietarul „Natural Gaz DC” SRL, considerat un apropiat al oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, a fost audiat de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Firma sa a încheiat un acord cu „Tiraspoltransgaz” pentru furnizarea de gaze achiziționate de la traderi europeni.

Într-un interviu pentru Ziarul Național, Vicol a susținut că acest contract a fost aprobat de Secretariatul Comunității Energetice. În replică, instituția a declarat că nu intervine în acordurile de piață și nu aprobă contracte de furnizare, ci doar monitorizează respectarea legislației UE.

 

Reacția autorităților și implicații geopolitice

 

Premierul Dorin Recean a calificat contractul „Natural Gaz DC” drept parte a unei operațiuni rusești menite să destabilizeze Republica Moldova.

Conform legislației moldovene, furnizarea gazelor în regiunea transnistreană poate fi realizată doar prin intermediul Moldovagaz, care are un contract de livrare cu Gazprom valabil până în septembrie 2026, a relatat publicația moldoveană.

În acest context, Chișinăul solicită Moscovei soluții reale pentru criza energetică din regiune, în timp ce acuzațiile transnistrene sunt văzute drept tentative de a deturna atenția de la responsabilitatea reală a Federației Ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0179
Zi precendentă 4.5116
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 376380.89RON
1 ETH = 8125.24RON
1 LTC = 369.83RON
1 XRP = 9.51RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel