"Azi, 12.11.2018, Consiliul General USLM întrunit în şedinţa extraordinară a respins ultima oferta de creştere salarială a administraţiei Metrorex şi a hotărât continuarea conflictului colectiv de muncă, conform Legii nr. 62/2011, prin declanşarea grevei de avertisment, joi, 15.11.2018, între orele 04.00-06.00. Ne cerem scuze publicului călător pentru disconfortul care se va crea prin oprirea timp de 2 (două) ore a metroului bucureştean, dar noi ca şi toţi cetăţenii României avem acest drept constituţional", precizează sindicaliştii.
De altfel, liderul Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, anunţase luni dimineaţa că în Consiliul General se va decide dacă sindicaliştii de la metrou vor intra în grevă de avertisment.
"Nu va avea un efect deosebit asupra călătorilor, pentru că va dura două ore, dar este foarte importantă greva propriu-zisă, greva generală care, într-adevăr, înseamnă a periclita circulaţia în Bucureşti pentru cei circa 700.000 de călători pe care îi transportăm zilnic. Trebuie să anunţăm cu 48 de ore înainte din momentul în care luăm hotărârea şi asta se va întâmpla după ora 12:00 în cursul zilei de azi şi ea (greva de avertisment - n. r.) va fi ca de obicei între orele 4:00 şi 6:00 dimineaţă, două ore, pentru că aşa prevede legea. Practic, greva de avertisment ar afecta călătorii doar o oră, pentru că circulaţia metroului începe la 5:00, însă noi suntem obligaţi să întrerupem la 4:00, ca oamenii să nu intre în staţii, pe de o parte. Pe de altă parte, în perioada 4:00 - 5:00 avem probele pe care le facem, avem evacuare de tunel, deci trenurile se mişcă de la ora 4:00", a spus Rădoi.
Ion Rădoi a menţionat că sindicaliştii sunt dispuşi să negocieze în continuare pentru a găsi soluţii la revendicările lor.
"Suntem dispuşi, probabil şi dânşii (managementul Metrorex - n. r.) intenţionează acelaşi lucru, ca să negociem în continuare să găsim o soluţie. Este foarte important să fie evitată greva generală. Greva de avertisment nu este atât de dureroasă, este destul de importantă cealaltă", a subliniat el.
În ceea ce priveşte revendicările de natură salarială, respectiv o creştere a salariilor, sindicalistul a precizat că s-a ajuns la o ultimă cifră, spre 18% de la care nu sunt dispuşi să facă "prea mari concesii".
Potrivit acestuia, în caz de grevă generală se va asigura o treime din program, pentru că este greu să se aplice din punct de vedere al numărului de trenuri.
"Trebuie să asigurăm o treime la greva generală, deci ceea ce va însemna de la 4:00 până la ora 16:00 (grevă - n. r.), adică se va circula doar după-amiaza. Ar fi dificil să discutăm despre tronsoane, adică să îi nedreptăţeşti pe alţii, deci discutăm despre program", a explicat acesta.
Pe de altă parte, directorul general al Metrorex, Dumitru Şodolescu, a afirmat luni că negocierile continuă şi speră că nu se va ajunge la grevă.
"Conform Legii dialogului social, Legea 62 din 2011, parcurgem toate etapele. Am avut negocieri, a urmat etapa de conciliere. Negocierile continuă şi chiar dacă va fi o grevă suntem obligaţi să continuăm negocierile până vom încheia contractul colectiv de muncă, inclusiv pe perioada grevei. Noi sperăm să nu se ajungă la grevă. Ştiţi foarte bine cât a cerut sindicatul, cât a oferit administraţia şi mai ştiţi, de asemenea, care sunt constrângerile legislative, pentru că poţi conduce populist şi să satisfaci cerinţa şi după aceea, mai târziu, să fii nevoit să dai banii înapoi dacă i-ai acordat în afara prevederilor legale", a explicat Şodolescu, care a fost prezent luni la deschiderea primului terminal multimodal din Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.