Unul dintre reprezentanţii manifestanţilor, co-preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, a fost invitat pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului, având aproape două ore şi jumătate de convorbiri cu membrii Executivului.
"Discuţiile din cadrul Guvernului au fost în prima fază cu ministrul Economiei, Niculae Bădălău, cu o echipă din partea Ministerului Finanţelor condusă de ministrul Orlando Teodorovici, şi în ultima fază a discuţiilor în prezenţa premierului, care a vrut să ştie la ce înţelegeri am ajuns şi ce trebuie să facem mai departe. Am căzut de comun acord în urma discuţiilor pe care le-am avut şi datorită faptului că am convenit ca în termen de 10 zile noi să punem pe masă cerinţele noastre şi mai ales cele legate de modificările legislative, dar şi în ceea ce priveşte alocările de fonduri pentru industria de apărare, după 10 zile ne vom întâlni la nivel de premier şi vom semna cu toţii acest acord, care trebuia să fie semnat de o lună jumătate. Din concluziile şi discuţiile pe care le-am avut se pare că întârzierea a fost făcută undeva la nivelul 2-3 în cadrul ministerelor, şi asta ne dă nouă mult de gândit, dacă în cadrul ministerelor se lucrează ca într-o echipă sau dacă unii trag într-o parte şi unii în cealaltă", a declarat Constantin Bucuroiu.
Liderul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare a precizat că, în urma discuţiilor cu Guvernul, acţiunile de protest vor fi anulate.
Declarație comună SUA - România: Securitatea energetică este securitate națională
"Important este că termenul de 10 zile ne creează şi nouă posibilitatea să ne repliem, pentru că vor fi oprite acţiunile de stradă în acest time-out de 10 zile, inclusiv cea de mâine, şi de asemenea ne dă posibilitatea să rezolvăm anumite probleme ale oamenilor, care erau pe revendicările noastre, care vor aduce un plus în buzunarul oamenilor, şi asta este foarte important, dar în acelaşi timp vor aduce câteva facilităţi şi societăţilor, care pe noi ne bucură că reuşim să le rezolvăm", a precizat liderul de sindicat.
Acesta a precizat că Guvernul va crea o comisie care să redacteze în aceste 10 zile acordul privind măsurile de sprijinire a industriei de apărare.
"Se va crea o comisie, prin ordin al ministrului, care, împreună cu reprezentanţi ai Finanţelor, reprezentanţi ai ministerului Economiei, şi împreună cu sindicatele, în termen de 10 zile trebuie să prezinte acest acord în totalitate", a afirmat Constantin Bucuroiu.
Reprezentantul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare a amintit că se bazează pe sprijinul şefului statului pentru considerarea industriei de apărare drept industrie strategică de interes naţional.
"Principalele noastre revendicări sunt ca industria de apărare să treacă (drept, n.r.) industrie strategică de interes naţional, şi aici facem apel la preşedintele României ca în momentul în care ajunge în CSAT să ne sprijine să o ducem la bun sfârşit, în al doilea rând facilităţi în ceea ce priveşte TVA şi facilităţi fiscale pentru investiţii, pentru că în momentul de faţă degeaba avem foarte mulţi bani, şi avem foarte mulţi bani pe investiţii, dacă nu putem să îi cheltuim, că societăţile, din puţinul pe care îl au, nu acoperă, de exemplu, TVA-ul. De asemenea, am discutat nucleul, şi este o problemă esenţială pentru salariaţii noştri, nucleul, adică acei bani care vin pentru serviciile pe care noi le facem industriei de apărare - pază, întreţinere, reparaţii, conservări şi aşa mai departe, şi ministrul Finanţelor a fost de acord să mai suplimentăm cu încă 9 milioane", a adăugat Constantin Bucuroiu.
Acesta a mai solicitat Guvernului introducerea angajaţilor din industria de apărare în categoria de angajaţi cărora ordonanţa 114 le acordă reduceri la impozitul pe venit.
"Una din problemele importante pentru salariaţii noştri este şi noi să ne încadrăm pe (ordonanţa, n.red.) 114, cu acele facilităţi în ceea ce priveşte impozitul pe venit, în aşa fel încât oamenilor să le rămână mai mulţi bani în buzunar din scutirea din aceste impozite. Nu în ultimul rând, relaţia Ministerului Economiei, prin industria de apărare, cu Ministerul Apărării Naţionale, şi am solicitat să se întoarcă în cadrul industriei de apărare româneşti în aşa fel încât să nu mai băgăm valută numai în buzunarul altora, care deja sunt bogaţi, iar noi, România, să sărăcim şi industria de apărare să se prăbuşească", a menţionat liderul de sindicat.
Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare a mai propus Guvernului mutarea industriei de apărare sub coordonarea directă a prim-ministrului..
"Nu ascund nimănui că sindicatele au venit cu propunerea de unificare, sau mai bine zis de trecere a industriei de apărare şi a companiilor Romarm şi Romtehnica, sub coordonarea directă a prim-ministrului, pentru că în moemntul d efaţă te duci la unul, spune ceva, te duci la celălalt, spune altceva, dar fiind sub o singură coordonare, a prim-ministrului, nu mai trebuie să se acuze nimeni, trebuie să gândim ce e mai bine pentru industria românească, şi după aceea trebuie să ne gândim ca achiziţiile pe care Armata le face să fie cele care le sunt dumnealor necesare", a încheiat reprezentantul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.