Compania cu sediul la Londra va anunța probabil marți, la Doha, parteneriatul cu Qatar Energy, controlată de stat, au declarat surse din interiorul afacerii pentru Bloomberg. Directorul executiv al Shell, Ben van Beurden, va participa probabil la ceremonia de semnare împreună cu ministrul qatarez al Energiei, Saad al Kaabi, care este și directorul executiv al QE, au mai spus sursele.
Qatarul își mărește capacitatea de producție pe fondul unei crize energetice globale. Cererea de GNL este în creștere, deoarece națiunile europene încearcă să se dezbrace de gazul rusesc după atacul Moscovei asupra Ucrainei.
Miercuri, în Singapore, Van Beurden le-a spus reporterilor să întrebe Al Kaabi cu privire la calendarul unui potențial acord cu Qatar Energy. Compania a confirmat anterior că a licitat pentru o participație în proiectul North Field East, care va crește producția maximă de GNL a Qatarului la 110 milioane de tone până în 2026, de la 77 milioane de tone
Lumea se îndreaptă spre o "perioadă turbulentă", cu rezerve de gaze și petrol care se vor restrânge pe măsură ce mai multe guverne vor relaxa restricțiile privind coronavirusul, a declarat Van Beurden în Singapore.
"Capacitatea de rezervă este foarte scăzută, cererea este încă în curs de recuperare", a spus el. "Deci, cu asta, de asemenea, cu incertitudinile legate de războiul din Ucraina și de sancțiunile care ar putea decurge din acesta, există o șansă destul de mare să ne confruntăm cu o perioadă turbulentă."
Nu este clar cât de mult va investi Shell în North Field East. Exxon Mobil Corp. și TotalEnergies SE vor deține fiecare câte 6,25%, în timp ce ConocoPhillips și Eni SpA vor primi participații de jumătate din această mărime.
Qatar este una dintre puținele națiuni care pot înlocui substanțial livrările de energie rusești către Europa.
Această țară plănuiește o a doua fază de expansiune numită North Field South. Aceasta îi va crește capacitatea la 126 de milioane de tone pe an până în 2027. Mulți dintre partenerii pentru acest proiect vor fi aceiași cu cei de la North Field East, a declarat guvernul qatarez.
Citește și: Gaze naturale: Franța se pregătește pentru o iarnă cumplită, Germania, în alertă
Franța nu este la fel de dependentă de gazul rusesc ca Germania, dar Parisul depune eforturi susținute pentru a-și umple stocurile la capacitate maximă înainte de venirea iernii, iar guvernul cere companiilor să își reducă consumul cu 10% pe parcursul a doi ani.
În condițiile în care Rusia a început să reducă masiv exporturile de gaze către Europa ca represalii la sancțiunile occidentale legate de războiul din Ucraina, țările europene iau măsuri pentru a evita să rămână fără energie iarna viitoare și pentru a scăpa de gazul rusesc pe termen lung...
În Franța, premierul Elisabeth Borne a făcut un bilanț al situației, anunțând, totodată, că ajutorul acordat pentru gaze se va prelungi "până la sfârșitul anului". Ea a amintit, de asemenea, că situația este "mult mai favorabilă în Franța (decât în Germania), unde suntem mai puțin dependenți de gazul rusesc", datorită terminalelor de import de GNL (gaz natural lichefiat) și a interconexiunilor de gaz cu Spania.
Stocurile de gaze la 100% înainte de iarnă
Premierul a adăugat că guvernul a cerut operatorilor și furnizorilor de gaze naturale să își umple stocurile de gaze "aproape de 100%" până la 1 noiembrie, în timp ce, în mod normal, li se cere să le umple doar până la 85%. În prezent, instalațiile de stocare a gazelor sunt pline în proporție de 59%, față de 46% în aceeași perioadă a anului trecut. Aceste depozite subterane de gaz asigură un sfert din necesarul Franței și până la două treimi în anumite zile de iarnă, în timpul perioadelor de frig.
Un nou terminal GNL plutitor în Le Havre
Concret, guvernul va cere operatorilor de stocare Storengy (filială a Engie) și Teréga să cumpere ei înșiși gaz pentru a umple rezervoarele, pe lângă achizițiile făcute de furnizorii de gaz, cum ar fi Engie sau TotalEnergies. Aceste societăți de depozitare vor beneficia de o "garanție financiară" din partea statului, a precizat Matignon.
Premierul a anunțat, de asemenea, că Franța va achiziționa un nou terminal GNL plutitor în Le Havre, care va fi construit de TotalEnergies. Lucrările de conectare a vasului la rețeaua de gaz vor începe "la începutul toamnei" și se așteaptă ca acesta să fie pus în funcțiune "în septembrie 2023". Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.