Tradiții
Se zice că în această zi de Sânpetru, pe la miezul nopții, cerul se va deschide și Sfântul Petru ar putea fi zărit pentru o clipă așezat în dreapta Tatălui.
Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii sau răspunzătorul de recolte.
Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel ne duce cu gândul și la licuricii ce luminează drumurile celor ce rătăcesc prin pădure, deoarece se crede că atunci când Sânpetru plesnește din biciul său ies scântei ce cad și se transformă pe pământ în licurici.
Pe vremuri în prima duminică după Sfinții Apostoli Petru și Pavel se ținea și Târgul de fete în ținutul Muntelui Găina, din Munții Apuseni. Odată cu introducerea calendarului gregorian în stil nou acesta tradiție are acum loc în cea mai apropiată duminică dedicată Sfântului Ilie.
Superstiții
Pentru a fi ferit de cele rele, în această zi este bine să porţi în buzunar usturoi și pelin
Se zice că Sfântul Petru se supără pe cei ce nesocotesc această zi de sărbătoare și, din acest motiv, aruncă cu tunete și grindină peste culturi
Nu este bine să scuturi merii înainte de 29 iunie, căci poate cădea cu grindina peste holde
Pentru a nu se înmulți pistruii și petele de pe față, este bine ca, la miezul nopţii, când cântă cocoşii, să te speli cu apă
Femeile nu ar trebui să mănânce mere până în această zi, pentru a se feri de boli
Dacă va tuna în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, nucile sau alunele nu vor avea miez, vor fi viermănoase etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.