Marele Mir este folosit în Biserica Ortodoxă Română la Taina Mirungerii şi la sfinţirea de biserici. Cu detalii despre aceasta slujba speciala, Remus Radulescu.
În tradiția creștină ortodoxă sfințirea Marelui Mir se face doar într-o biserică autocefală care nu depinde canonic de o altă structură eclezială. Biserica Ortodoxă Română are autocefalie din 1885; până atunci a primea Marele Mir sfințit de Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol.
Citește și: Joia Mare. Tradiții - Vopsirea ouălor de Paști
Sfințirea Mirului de astăzi este a 22-a în Biserica Ortodoxă Română autocefală și este oficiată de Patriarhul Daniel, în prezența celorlalți ierarhi din Sfântul Sinod. Marele Mir este compus din ulei de măsline, vin și 40 de mirodenii. Ultima sfințire a fost făcută în 2010.
Marele Mir este folosit în biserică la ungere a noilor botezați și la sfințirea bisericilor.
El simbolizează darurile Duhului Sfânt, care se revarsă în comunitatea celor credincioși.
După sfințire, mirul va fi distribuit către toate bisericile din țară și străinătate și este și un semn vizibil al unității de credință și al apartenenței canonice la Biserica Ortodoxă Română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.